June 7, 2013

Lepinje sa namazom od graška




Razgovori o vremensim prilikama me u načelu užasno nerviraju. 
"...jaoo pada kiša!"
"...jaoo što je toplo!"
"..ah taj vetar..."
I tako u nedogled.
Ma otkud sneg u januaru! To nikako ne može da bude. Treba da se proglasi vanredna situacija zbog toga! 
Ma dajte.
Zar ne postoji ništa drugo o čemu bi razgovarali? Zar nešto što je konačno i na šta apsolutno ne možete da utičete treba da ima glanu i presudnu reč u vašem životu? Pada sasvim normalna i uobičajena jesenja kiša? Ponesite kišobran, adekvatno se obujte i obucite i nastavite svoje dnevne aktivnosti po planu. Nećete se istopiti, sigurno. 
Sada pošto je situacija sa vremenskim prilikama neuobičajena, pošto je poplavljeno pola Evrope i prognoze i dalje najavljuju kišu možete da se nervirate i razgovarate o tome. Pet do deset minuta dnevno. I dalje nije dozvoljeno da vam stvari i prilike na koje ne možete da utičete diktiraju život.

Želite piknik?
Proverite kog dana neće padati kiša, odaberite mesto gde ipak ima nekakvih nadstrešnica, obavezno spakujte i kabanicu i kišobran, ne zaboravite omiljenu knjigu. 
I provedite se savršeno upkost ružnom vremenu!



Sastojci:

150 g graška
100 g feta sira
100 g brazilskog oraha
50 ml jogurta
100 g pavlake
1 kašika majoneza
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
½ kašičice sušene nane
So, biber po ukusu

Skuvajte grašak na pari.
Prohladjen grašak, feta sir, orahe, beli luk, maslinovo ulje, pavlaku i majonez stavite u blender i izmiksirajte. Postepeno dadajte jogurt do željene gustine. Na kraju dodajte nanu kao i so i biber i  kratko izmikirajte. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena.

2 lepinje ( ili 4 manje)
1 kugla mocarele
Nekoliko rotkvica

 

Lepinjama odsecite vrh, izvadite deo sredine pa namažite debljim slojem namaza od graška. Mocarelu iskidajte rukama na manje komadiće, poredjajte deo preko namaza a zaitm dodajte još malo namaza manjom kašičicom pa stavite još sira, na kraju poredjate kolutove rotvica. Vratite poklopce na lepinje, spakujte ih u korpu, pored osvežavajućeg pića po izboru i omiljene knjige  koju možete čitati u dvoje i spremni ste za piknik!

Isprobala Jelena


Pin It Now!

12 comments:

  1. Sjajno napisan uvod... Skroz se slažem sa tobom! :) A ovaj namaz i posebno ove prelepe fotke su me oduševile odmah čim sam ih videla. :)
    P.S. Kiselo mleko se hladi u frižideru. Danas photo session pa degustacija... :)

    ReplyDelete
  2. Predivne fotke! Uvod, cista desetka! A, namaz deluje bogovski. Pamtim receptic.

    ReplyDelete
  3. Da znaš da si u pravu po pitanju vremena. Ništa nam ne odgovara. Kad grune 37 stepeni kad se ovi oblaci raziđu onda će narod da hufće i puhće kako je vrućina i tako u krug. Moja mama ima tu parolu, kiša mi ne može ništa, i aspolutno je u pravu. Mene jedino brinu ove poplave, jer se svi spremaju, države mislim, a mi kao da se ništa ne dešava pa onda ostanemo zatečeni u nebranom grožđu. Elem, namaz je odličan, za svaku preporuku, a slike su najbolje do sada! Ko nije pravio neka proba obavezno, i u duploj dozi!

    ReplyDelete
  4. Ficou fantástico é mesmo perfeito para um picnic.
    bjs

    ReplyDelete
  5. Super, super izgleda... inače me podseća na čorbe u lepinji, to mnogo volim. Što se tiče price o vremenu ja mislim da se time bave obično dokoni ljudi... sad su moji tata i mama razgovarali preko skajpa I samo da si mogla da čuješ te detalje o strašnom vremenu...btw, kod nas baš kiši:)

    ReplyDelete
  6. Zanimljiv namaz i prelepe slike! A uvod potpisujem! :)

    ReplyDelete
  7. Mnogo-mnogo mi se sviđaju ove slike a i namaz je super ;)

    ReplyDelete
  8. Sviđa mi se recept, spremam ga.
    Slike su izvrsne, toliko da sam počela razmišljati o svom jadnom i zanemarenom starom biciklu :)
    Mislim da o vremenu pričaju ljudi koji nemaju nekih zajedničkih zanimljivih tema.

    ReplyDelete
  9. Apsolutno se slažem, ali u nama ljudima stalno čuči ono neko nezadovoljstvo. Kad kiša pada ne volimo kišu, kad je hladno ne valja, kad je pretoplo ne valja, nikada nije dobro i rijetko ko će reći, Bože danas je divan dan

    ReplyDelete
  10. Snimila sam ga u Mezetluku, samo čekam mladi da stigne pa da isprobam:)

    ReplyDelete