April 15, 2013

Oliverini integralni keksići

Često svraćam na Oliverin blog za ideje za zdrav i ukusan ručak ili ovako neki zgodan keksić. Takodje kod nje na blogu možete naučiti dosta o namernicama kao što su proso, amarant, spelt i slično, sa pratećim receptima. Pitu od prosa sam pripremala više puta i toplo preporučujem.
Ovi keksići su sjajni, toliko da sam ih pravila dva puta za manje od mesec dana. Brzo su gotovi još brže nestaju sa tanjira ili iz kutije. Jela sam ih ponekada za doručak sa malo mleka, Tea ih je sama uzimala iz kutije i grickala. Gosti su bili oduševljeni i sada čekaju recept....


Sastojci:
za 30-ak keksića

100 g integralnog brašna
80 g ovsenih pahuljica
80 g brašna od spelta (pira)
20 g fino mlevenog rogača
20 g kakao praha
120 g smeđeg šećera
70 g krupno mlevenih oraha
60 ml otopljenog putera
35 g meda
2 jaja
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo



U veću činiju pomešati sve suve sastojke. U drugoj činiji blago umutiti jaja, dodati med i otpljen puter, još malo promešati. Suvim sastojcima dodati vlažne i mesiti dok se ne sjedine. Vlažnim rukama oblikujte kuglice, spljoštite ih medju rukama ili dnom čaše, poredjajte u 2 pleha na paprir za pečenje,  po 16 keksića u plehu. Keksi će porasti tokom pečenja pa vodite računa da napravite dosta razmaka izmedju. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 180°C petnaestak minuta. Izvaditi na žicu da se ohlade. Ohladjene keksiće čuvati u zatvorenoj limenoj kutiji ili tegli.

Recept za štampu


Pin It Now!

16 comments:

  1. :) predivno si ih napravila, slike očaravaju... i hvala na lepim rečima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na divnom receptu :)
      Drago mi je da ti se fotke svidjaju...

      Delete
  2. Daaaa, fotke su diiiivne i super se slažu uz novi header:)Narafski i recept je super za sve one koji ne idu na more za 3 nedelja kao ja:):):) Posle će biti super i za mene;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nevena! Ja sigurno ne idem na more, ali bih mogla da vodim računa o kilama....al mi ne ide baš nešto.
      Radujem, unapred tvojim utiscima sa putovanja.

      :*

      Delete
  3. Divni su ovi keksi..sto kaze Nevena, narocito su dobri za one koji ne idu uopste na more !! jedino moras da mi objasnis i to dobro da mi objasnis kako si uspela da ih stavis na ivicu solje, da slikas i da ne padnu...? I to ne jedan nego dva !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)

      Pa ne znam, probala sam nekoliko šolja dok nisam našla onu na kojoj su hteli da stoje, verovatno veličina šolje i keksa odgovaraju, a i staklo je prilično debelo pa je i to pomoglo :)

      Delete
  4. Mmmm...sa rogacem....odlicna varijanta.

    ReplyDelete
  5. predivni su keksići a tek slike!!!
    samo se moja lista favorita povećava i povećava!!!

    ReplyDelete
  6. Stvarno su ti fini keksici i da znas da bih rado gricnula te sto balansiraju na ivici solje, odlicne fotke!:)))

    ReplyDelete
  7. Baš sam kupila rogač a na ovaj recept sam potuno zaboravila. Moram samo šećer i med da zamenim stevijom.

    Biće napravljeni pa ću javiti šta bi:-)

    ReplyDelete
  8. Sviđa mi se ovo "slice of life", skroz mi se slaže uz stajling bloga :) Keksići mi izgledaju super divno :)

    ReplyDelete
  9. Zdravo,
    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata
    sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super
    recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici.
    Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da
    posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam
    pošaljete email na info@svajela.hr.
    S poštovanjem,
    Senka

    ReplyDelete
  10. Ja sam vec dugo odusevljena Oljinom kuhinjom! Sve sto ona objavi, odmah bih napravila... Divni keksici! :) I jako lepo novo zaglavlje bloga... :)

    ReplyDelete
  11. Keksici su fenomenalni. Pravila sam ih sa organskim razenim brasnom I mogu da kazem da su ispali savrseno! Moram takodje da dodam da su fotografije fantasticne - svaka cast! Pozdrav, Goca

    ReplyDelete