December 16, 2012

Keks sa ukusom limuna


Obožavam limun.
I sve što se pravi sa limunom.
Jednom sam pravila neki jednostavan kolač sa kruškama i dragi me u prolazu pita da li to konačno pravim neki dezert bez limuna i ja mu kažem da je tako. Dva-tri sata kasnije sam poslužila divan mirisan kolač sa kruškama uz limunadu :D
Potpuno nesvesno.

Ove keksiće sam zapazila još davno i odmah sam ih utrpala u svoju To do listu na Pinterestu da se slučajno ne zagube do Nove Godine. Povremeno bi svratila tamo i pogledala sliku sa čežnjom. Napravila samo pola mere, za probu i oduševila sam se. U potpunosti su ispunili moja očekivanja.
Limun u potpunosti dominira. A struktura keksa je prosto savršena.
Ako ste ljubitelj malo sladjih stvari dodajte još šećera ili meda, obavezno.




Sastojci:
originalan recept
za dva velika pleha

350 g brašna, tip 400
120 g šećera
sok i naribana kora 2 limuna
200 g maslaca
2 žumanceta

glazura

180 g šećera u prahu
sok 1 limuna
naribana korica 1/2 limuna


U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke zajedno sa naribanom limunovom korom. Dodajte listiće hladnog maslaca, pa mesite dok se ne stvore krupne mrvice tj dok se maslac ne sjedini sa brašnom.  Dodajte žumanca i sok od limuna pa dalje mesite. Po potrebi dodaje jednu kašiku brašna, testo treba da je meko i blago lepljivo. Oblikujte loptu od testa, uvite ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata. Uzmite dva veća lista paprira za pečenje, jedan pospite sa malo brašna pa stavite testo i prekrite ga drugim papirom. Istanjite testo na pola centimetra debljine, pa modlom oblikujte keks željenog obloka. Višak testa spojte u loptu, premesite i ponovo istanjite pa ponovo modlom oblikujte kekse, i tako dok ne potrošite testo. Peći u napred ugrejanoj rerni na 180°C 15-20 minuta, dok ivice ne postanu zlatno žute. Ostavite sa strane da se prohlade.
Za glazuru pomešajte šećer i limunov sok, po potrebi dodajte vrlo malo vode. Glazura treba da bude tečna ali gusta, da bi mogla lepo da se zalepi za keks i da ostane na njemu. Umočite gornju stranu toplog keksa u glazuru, držite keks malo duže iznad činije sa glazurom da se malo ocedi pa stavite na tacnu postavljenu papirom za pečenje. Svaki keks pospite sa malo narendane limunove kore. Ostavite da se glazura potpuno osuši. Do posluživanja ih držite u limenoj kutiji za keks.

Recept za štampu
Pin It Now!

10 comments:

  1. Eu também adoro o sabor citrico do limão e adorei esses lindos biscoitos.
    bjs

    ReplyDelete
  2. Divno izgledaju, a kako jako volim limun, znam da imaju i divan okus. Bilježim.

    ReplyDelete
  3. Limunkasti keksići su i moj favorit, ovi su mi odlični i jako lijepi, bilježim ih odmah !

    ReplyDelete
  4. Prelijepi su. I ja obozavam sve sa limunom. Prekrasne slike.

    ReplyDelete
  5. i ja obožavam limun i u kolačima i svugdje. Krasan je ovaj recept!

    ReplyDelete
  6. I ja obožavam limun i sve što se pravi od limuna! Keksići izgeldaju tako primamljivo :)

    ReplyDelete