November 23, 2011

Hutspot


Hutspot je tradicionalno Holandsko jelo o kome možete više pročitati kod Ane čiji je blog pod istragom FBI rukavica, foodblog igre koju je osmislila Mamajac. Prstohvat soli mi je jedan od najdražih blogova,  ponekada ga posećujem samo da bih uživala u fotografijama i stajlingu hrane. Ana je izuzetno draga osoba, a recepte piše sa preciznošću i temeljno i na velikim sam mukama da odaberem šta da pravim. Najradije bih isprobala sve  njene kekse ali niko sem mene u kući ih ne jede, a nema nikakvog smisla da sve sama pojedem. I dok merkam ostle sklatkiše za početak ovaj jednostavan a jako ukusan prilog. Odabrala sam ga najviše zbog Tee, ona obožava šargarepicu i sve što sadrži istu će sigurno pojesti. Ni hutspot nije bio izuzetak, sve je smazala. U recept sam ubacila samo mrvicu muskatnog oraščića koji je skroz nov začin u mojoj kuhinji pa pokušavam da mu nadjem mesto.



Sastojci:

500 g krompira
500 g šargarepe
250 g crnog luka
1/2  kašičice karija
1/2 kocke govedje supe
so, biber po ukusu
prstohvat muškatnog oraščića
maslac 



Krompir oljuštiti i iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutiće. Luk iseckati na kockice. U dublji tiganj staviti malo maslaca i malo ulja. Staviti luk da se dinsta. Kada luk postane staklast, dodati  kari, dobro promešati i ubrzo dodati šargarepu. U tiganj sa lukom i šergarepom staviti 1/2 kocke supe i naliti vodom da povrće ogrezne. Krompir staviti u šerpu sa vodom i kuvati. Kada se  svo povrće skuvalo, procediti ga.  Zadržati vodu u kojoj su se kuvali luk i šargarepa.


Pomešati povrće, dodati kašiku maslaca, posoliti i pobiberiti.  Izgnječiti pasirkom za pire, ostaviti malo krupnije komade. Ako vam se masa čini suva, dodati malo vode u kojoj su se kuvali luk i šargarepa. Tradicionalno se ovo jelo služi uz kobasice ili slaninu ali po meni može i uz bilo koje meso ili ribu.
Pin It Now!

11 comments:

  1. Mmm, kobasice i malo drugačiji krumpir, kod mene svakako prolazi!
    Super receptić!
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Cim sam videla naslov tvog danasnjeg posta setila sam se ovog Aninog jela. Nekako mi je promakao kad sam istrazivala njen blog a bas bi i ja mogla da ga pripremim mojim decacima.
    I kobaje deluju fino, jel to domaca proizvodnja?

    ReplyDelete
  3. Hvala na ovako divnom uvodu!

    E, bas mi je drago sto si izabrala ovo jelo. Onako, bas je prosto i po sastojcima i po nacinu primpreme, a opet jako ukusno. Ako ga je i Tea klopala, onda je to odlicna preporuka:)

    Ih, nemoj da odustajes od keksica, pravi pola mere ili cak cetvrtinu. Veceras sam radila neki keks koji ce se uskoro naci na blogu, mnooogo je dobar i predlazem ti da obratis paznju kada budem objavila post.

    ReplyDelete
  4. Vidis, i meni je promakao ovaj receptic i bas dobro da si ga spremila, jedan sasvim fini, novi nacin za pripremu omiljenog provrca, eto zabelezicu i njega (pored vec poduuuzeg spiska Aninih receptica za probu.;))kiss

    ReplyDelete
  5. Evo, potpisujem da bih ovo jela do kraja godine svaki dan! Ne znam šta bih pre - povrće ili kobasice, već se oblizujem kao onaj gladni mačor u crtaćima....

    ReplyDelete
  6. slažem se s tobom što se tiče Ane i njezinog divnog bloga, a ovo jelo baš mami da se proba!

    ReplyDelete
  7. Hvala devojke!

    @Mihaela kobasice su iz male proizvodnje nasih prijatelja koji prave mesne preradjevine po starim domacim receptima....i odlicne su!

    @ Ana, nema na cemu, mogla sam jos lepih stvari da pisem al nisam htela da zvucim neiskreno i preterano naduvano. Keksice bih stavarno mogla da probam, bas bas mi se jedu...

    ReplyDelete
  8. Krasno izgleda. Super ideja za malo osvježiti svakodnevni prilog.

    ReplyDelete
  9. Divno! Sviđa mi se šta si odabrala, a ove domaće kobasice su pun pogodak!

    ReplyDelete
  10. Divan uvod! Ovaj prilog je super, I sama sam ga zapazila kod Ane. :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete