April 12, 2011

Prolecna salata od jaja u integralnim korpicama


Koliko cesto sami sebi zakomplikujete zivot? Natovarite sebi obaveza,koje trebe ispuniti u isto vreme, vise nego sto bi trebelo? Ja sam majstor u tome, uvek sam bila. "Zasto bi bilo jednostavno kada moze komplikovano?" je nesto kao moj zivotni moto. Ove korpice i salata su mi se motale po glavi vec neko vreme, i cak sam ponesto i na papir nazvrljala, lakse mi je da tako skontam da li je sve ok ili ne, planirala sam da ih pravim dan ranije, al mi se stvarno nije dalo, sve me je mrzelo. Konacno sam imala volju i sve sam zamislila kada sam pozelela i da jedem neki cokoladni kolac. Meni slatkisi retko padaju napamet tek tako iz vedra neba, i resih da udovoljim sebi. Pa, smisli sta i kako, pa nabavi ono sto fali, i onda sam na vrhuncu iskombinovala da u isto vreme pravim i jedno i drugo.....Haos! Na kraju sam bila iscrpljena, skroz. Ceo dan uobicajenog ritma sa Teom, i uvece ova igranka plus fotografisanje.



Rezultati su bili sasvim ok, korpice su mogle izgledati i savrsenije, al dobro, bile su ukusne a salata mi je ispunila sva ocekivanja. Cokoladne snite su takodje bile lepe, nisam ih fotkala, neki drugi put hocu.



Korpice:

Sastojci:

150g brasna
100 g integralnog brasna
60 g ovsenog brasna
120 g maslaca
50 g krem maslaca (ili krem sira)
4-5 kasika ledeno hladne vode


U posudi za mesenje izmesati sve tri vrste brasna pa im dodati na kockice isecen maslac i krem malac. Rukama ili viljuskom izraditi maslac i brasno da bi se dobile krupne mrvice pa postepeno dodavati vodu dok se ne dobije kompakno prhko testo. Ostaviti da se hladi u frizideru najmanje pola sata. Zatim razviti testo izmedju dva komada papira za pecenje i sirokom casom vaditi krugove pa ih stavljati u podmazan pleh za mafine. Izbuskati viljuskom da se testo ne bi naduvalo tokom pecenja. Ostaviti u frizideru da se maslac ponovo stegne. Peci u rerni na  180 stepeni  15-20 minuta.



Prolecna salata od jaja:

Sastojci:

7 malih jaja, tvrdo kuvanih
250 g tirolske slanine (samo mesni deo)  ili sl.
1 veza manjih rotkvica
100 g zelenih maslina bez kostice
so, biber

Preliv:

80 g majoneza
0.5 dl jogurta, cvrstog
1 kasicica senfa
2 kasike maslinovog ulja
2 kasike iseckanog sremusa, divljeg belog luka
sveze samleven biber



Sve sastojke za preliv, osim sremusa, staviti u ciniju i umutiti viljuskom. Dodati sremus i biber i ostaviti u frizideru.
Tirolsku slaninu iseci na kockice a 4 tvrdo kuvana jaja uz pomoc seckalice iseci na prutice (stavite u gitaricu za jaja isecete jednom, okrenete za 90 stepeni pa jos jednom), od preostaliz jaja uz pomoc gitarice napravite listice i ostavite sastrane za dekoraciju. Masline usitnite na manje komadice a rotkvice na listice, pa sve zajedno posloti i pobiberiti, zatim preliti sa 2/3 preliva i ostaviti oko 15 min u frizideru da se ukusi povezu i da se preliv malo upije. Rasporediti u ohladjene korpice ukrasiti i po potrebi preliti sa preostalim prelivom.

Verzija za stampu
Pin It Now!

15 comments:

  1. Njamii... ovo izgleda savršeno, sve pohvale!
    prije nekoliko dana napravila sam sama minni pizze po tvom receptu i oduševila se, famozne su!
    Hvala puno na receptu,kiss:)

    ReplyDelete
  2. Ovo izgleda prelepo, moracu da isprobam prvom prilikom <3

    ReplyDelete
  3. Sve zajedno izgleda mi prefino i prelepo :)

    ReplyDelete
  4. super korpice i super salata. Ovo svakako bilježim, sviđa mi se i vidim ih na Uskršnjem stolu a može i u svakoj drugoj prilici. Jako su lijepe.
    Što se tiče sto stvari u isto vrijeme, ...., ima nas još takvih. Što se može kada dan ne traje koji sat dulje :)

    ReplyDelete
  5. Prava prolecna kombinacija i odlicna ideja!

    ReplyDelete
  6. Prava bastica na stolu i jako lepo sve prezentirano...a sad, jel ostala koja korpica za probu?;)))

    ReplyDelete
  7. Ovo ti je super prezentacija i ideja. Pozdrav...

    ReplyDelete
  8. Savršeno!
    Obožavam jela poslužena u malim jestivim zdjelicama, a ove tvoje izgledaju predobro. :)

    ReplyDelete
  9. Ovo je divna ideja, prava proljetna kombinacija. Sve pohvale :)

    ReplyDelete
  10. I wanted to enjoy it ...
    Visit My blog

    ReplyDelete
  11. Ovo ti je super, dekorativno i jako fino!

    ReplyDelete