March 13, 2015

Waldorf salata


Ponekad zastanem i ne znam na kom jeziku treba da pričam.

Još sredinom januara je počeo moj integracioni kurs. To je vrlo intenzivan kurs nemačkog i na kraju orjentiren deo sa geografijom, istorijom i politikom Nemačke. Svakog dana od 8 do pola 1 imamo predavanja. Jako sam nestrpljiva da savladam nemački i maksimalno se trudim da na časovima budem skoncentrisana i da što vise stvari zapamtim. Razmišljati na nemačom je poželjno, ali ne i uvek ostvarivo. U mojoj glavi je još uvek glavni strani jezik engleski, tako da rupe u nemačkom popunjavam sa njim. U mislima mi je uvek čudna mešavina srpsog, engleskog i nemačkog. Haos. U učionici dominirju ruski i poljski, ali može se čuti kineski, madjarski i italijanski, nešto turskog, rumunskog i bugarskog. Uvek mi je smešno kada mi se moje koleginice obraćaju na brzom ruskom i očekuju da ih razumem. Razmem svaku 4-5 reč. Onda pričamo na nemačkom. To što ne znamo baš puno reči i što nam red reči u rečenici ne bude uvek savršen nije nikakav problem! Na pauzi doručak najčešće delim sa jednom meksikankom, irankom i albankom. Pričamo na engleskom sa nešto nemačkog. Olakšanje. Ponekad se iznenadim koliko brzo i spopntano i koliko toga mogu da ispričam na engleskom...
Kod kuće sam nam jezici takodje dominantna tema. Tea bi trebalo na jesen da krene u školu i mora da savlada jezik. Jako često izmišlja neke svoje reči ili pravi svoje složenice pa tako već dugo imamo klepak od lepak+klebe i slično.... Aleksa neće da priča. Fino i prilično razgovetno pevuši na nemačkom i na srpskom, pomalo i na engleskom, ponavlja reči tu i tamo ali većinu vremena ne priča....Mislim da ne želi.



Da sa jezičke salate predjemo na ovu običnu. Waldorf salatu je krajem 19 veka osmislio Oscar Tchirky u Waldorf-Astorija hotelu u NY. I odmah je postala hit. U početku je sadržala jabuke, celer i majonez, a posle je dobila i orahe. Salata je najčešće servirana na listovima zelene salate. Sve ostalo su kasnije varijacije na temu.... Waldorf salata se ušetala u moju kuhinju još davno kada sam je prvi put videla kod Maje i nešto kasnije kod Monike. Od tada je često pravim, sastojci ponekad variraju u zavisnosti od toga šta trenutno imam u kući.....mada je ovaj recept ono što najviše volim. Svežina i hrskavost ove salate će vas apsolutno osvojiti već kod prvog zalogaja....

Sastojci:
3-4 osobe

300 g celera
2 jabuke Granny Smith
2 kašike seckanih badema ili oraha
1 mala mandarina
limunov sok


dressing

2 kašike majoneza
2 kašike milerama
1 kašičica meda
1/2 kašičice senfa
2 kašike limunovog soka
so i biber



U maloj teglici ili činiji pomešajte sastojke za dresing, blago umutite viljuškom ili žicom.
Celer i jednu jabuku isecite na žilijen. Prelite isečene jabuke sa kašikom ili dve limunovog soka da ne požute. Prelite celer i jabuke sa pola dresinga, promešajte salatu. Drugu jabuku isecite  na kriške, svaku krišku odmah nakon sečenja prelite-premažite sa limunovim sokom. Poredjajte kriške jabuke na tanjire, preko rasporedite salatu. Na kraju stavite po nekoliko kriški mandarine na svaki tanjir, prelite sa preostalim dresingom i pospite seckanim bademima.

Recept za štampu
 
Pin It Now!

5 comments:

  1. Que linda salada e cheia de coisas boas, gostei muito
    Boa semana
    bj

    ReplyDelete
  2. Znam za salatu, ali je nikada nisam probala. Zašto? jednostavno zato što uvijek najviše volim klasični dressing: maslinovo ili bučino ulje, aceto balsamico ili vinski ocat, sol, češnjak u granulama, bosiljak... Bilo bi vrijeme da probam i Waldorf jer sam sigurna da je odlična, pa ako se odlučim ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja svakako najvise volim obican dressing uz dodatak nekih finih aromaticnih biljcica I retko pravim ove na bazi majoneza ili pavlake/jogurta ali ponekad da. Odlicno ide uz pecenja I svaki put kada sam pravila ovu salatu za goste odusevili su se :)

      Delete
  3. Drzim ti fige da uspesno savladas kurs, zapravo ne sumnjam da ces se izboriti sa svim novim izazovima, samo napred... salata divno izgleda, svidja mi se i svetlo na tvojim fotkicama.:)

    ReplyDelete