Jedna veća pita ili više individualnih? Uvek se odlučin za individualne, nekako mi je mnogo draža ta manja forma. Jedini problem je što pravljenje tih malih pitica zahteva dodatan trud i dodatno vreme kojeg nikada nemam dovoljno. Ove pitice sam pravila još početkom decembra, zvezde su tu da asociraju na Novu Godinu i Božić, ali tek sada stižem da objavim recept. Pa vi u susret proleću možete zvezdice zameniti nekim cvetićima ili rešetkastim poklopcem ili jednostavno iskoristite ideju za sledeće praznike (imam još takvih ideja i recepata u draftu).
U klasičan recept za pitu sa višnjama sam dodala bademe i med. Ništa spektakularno ali efektno, ukus je fantastičan.
Sastojci:
za 10 do 12 mini pita
testo
370 g brašna
250 g putera
6-9 kašika ledeno hladne vode
prstohvat soli
fil
450 g višanja
80 g grubo mlevenih badema
200 g šećera
1 kašika meda
30 g gustina
1 kašičica arome vanile
slatka pavlaka ili sladoled od vanile za posluženje
Brašno, puter i so pomešati viljuškom, napraviti krupne mrve. Mesiti i postepeno dodavati vodu dok se ne napravi glatko testo. Umotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon toga ga izvaditi iz frižiera, odvojiti 1/3 testa umotati ga ponovo u foliju i vratiti u frižider. Drugi deo testa rastanjiti i obložiti puterom namazane kalupe za pite. Ostaviti u frižideru da se hladi. Ostatak testa rastanjiti, modlom oblikovati zvede (ili neki drugi oblik po želji), poredjati zvezde od testa na tacnu pa staviti u frižider da se hladi.
Ocediti višnje od soka. Dodati šećer, med, aromu vanile i bademe kratko samlevene u seckalici, pomešati, pa posuti gustinom i opet pomešati vodeći računa da ne ostanu grudvice gustina.
Izvaditi kalupe sa testom iz frižidera pa rasporediti fil, preko višanja staviti zvezde od testa.
Peći u unapred ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Po želji poslužiti uz slatku pavlaku ili sladoled od vanile.
Ajme, pa predivne su <3 I ja jako volim te manje, individualne verzije, izgledaju odlično kad se serviraju.
ReplyDeleteOdličan recept, vrlo mi se dopada i sigurno ću ga probati - tako slično, sa drugim voćem, pravim velike forme, ali je fora u ovim porcijašicama.
ReplyDeleteI jako, jako mi se dopada ova tvoja bela podloga.
Bas su fine i vrlo fotogenicne, glasam isto za mini varijantu.:))
ReplyDeleteprekrasni su, i sigurno jednako fini koliko lijepo izgledaju :)
ReplyDeleteTu je meni i pavlaka i sladoled višak, što kvariti savršenstvo? Kolikog prečnika su mini pite, ne mogu nikako sebi da dočaram?
ReplyDeletePravila sam ih u belim keramickim modlicama precnik im je oko 7.5 cm. Mogu da se naprave i u kalupima za mafine.
Deletebas bas dobro izgledaju.. vidis visnje sam potpuno smela s uma, a volim ih u kolacima (pitama pogotovo!)..
ReplyDeleteDivan desert sa visnjama...
ReplyDeleteFenomenalno izgleda!
ReplyDeleteMoj dragi obožava kolače sa višnjama. Ove pitice su baš zgodne i jako lepo izgledaju... Nisam pravila pitu od višanja sto godina...
ReplyDeleteajme, sanja... <3 <3 predivne su.
ReplyDeleteja sam luda za ovakvim pitama, pa još kad su ovakve mini verzije, uh! sjajna kombinacija.