January 19, 2013

Mini pite sa višnjama


Jedna veća pita ili više individualnih? Uvek se odlučin za individualne, nekako mi je mnogo draža ta manja forma. Jedini problem je što pravljenje tih malih pitica zahteva dodatan trud i dodatno vreme kojeg nikada nemam dovoljno. Ove pitice sam pravila još početkom decembra, zvezde su tu da asociraju na Novu Godinu i Božić, ali tek sada stižem da objavim recept. Pa vi u susret proleću možete zvezdice zameniti nekim cvetićima ili rešetkastim poklopcem ili jednostavno iskoristite ideju za sledeće praznike (imam još takvih ideja i recepata u draftu).
U klasičan recept za pitu sa višnjama sam dodala bademe i med. Ništa spektakularno ali efektno, ukus je fantastičan.


Sastojci:
za 10 do 12 mini pita

testo

370 g  brašna
250 g  putera
6-9 kašika ledeno hladne vode
prstohvat soli

fil

450 g višanja
80 g grubo mlevenih badema
200 g šećera
1 kašika meda
30 g gustina
1 kašičica arome vanile

slatka pavlaka ili sladoled od vanile za posluženje

Brašno, puter i so pomešati viljuškom, napraviti krupne mrve. Mesiti i postepeno dodavati vodu dok se ne napravi glatko testo. Umotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon toga ga izvaditi iz frižiera, odvojiti 1/3 testa umotati ga ponovo u foliju i vratiti u frižider. Drugi deo testa rastanjiti i obložiti puterom namazane kalupe za pite. Ostaviti u frižideru da se hladi. Ostatak testa rastanjiti, modlom oblikovati zvede (ili neki drugi oblik po želji), poredjati zvezde od testa na tacnu pa staviti u frižider da se hladi.
Ocediti višnje od soka. Dodati šećer, med, aromu vanile i bademe kratko samlevene u seckalici, pomešati, pa posuti gustinom i opet pomešati vodeći računa da ne ostanu grudvice gustina.
Izvaditi kalupe sa testom iz frižidera pa rasporediti fil, preko višanja staviti zvezde od testa.
Peći u unapred ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Po želji poslužiti uz slatku pavlaku ili sladoled od vanile.


Pin It Now!

11 comments:

  1. Ajme, pa predivne su <3 I ja jako volim te manje, individualne verzije, izgledaju odlično kad se serviraju.

    ReplyDelete
  2. Odličan recept, vrlo mi se dopada i sigurno ću ga probati - tako slično, sa drugim voćem, pravim velike forme, ali je fora u ovim porcijašicama.
    I jako, jako mi se dopada ova tvoja bela podloga.

    ReplyDelete
  3. Bas su fine i vrlo fotogenicne, glasam isto za mini varijantu.:))

    ReplyDelete
  4. prekrasni su, i sigurno jednako fini koliko lijepo izgledaju :)

    ReplyDelete
  5. Tu je meni i pavlaka i sladoled višak, što kvariti savršenstvo? Kolikog prečnika su mini pite, ne mogu nikako sebi da dočaram?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pravila sam ih u belim keramickim modlicama precnik im je oko 7.5 cm. Mogu da se naprave i u kalupima za mafine.

      Delete
  6. bas bas dobro izgledaju.. vidis visnje sam potpuno smela s uma, a volim ih u kolacima (pitama pogotovo!)..

    ReplyDelete
  7. Moj dragi obožava kolače sa višnjama. Ove pitice su baš zgodne i jako lepo izgledaju... Nisam pravila pitu od višanja sto godina...

    ReplyDelete
  8. ajme, sanja... <3 <3 predivne su.
    ja sam luda za ovakvim pitama, pa još kad su ovakve mini verzije, uh! sjajna kombinacija.

    ReplyDelete