October 23, 2011

Focaccia sa maslinama, mladim sirom i majčinom dušicom




Majčina dušica je namernica koju nam je zadala Katarina u ovomesečnom krugu Ajme, koliko nas je.... I stvarno me je obradovala. Baš volim taj začin, i recimo ni jedna čorba mi njie kompletna bez barem malo majčine dušice, ona nekako sve zaokruži, da takvim jelima neku posebnu notu. Ali nisam se odlučila za čorbu, nego za focacciu iz prostog razloga što mi se ona već motala po mislima i samo sam je začinila još malo...Focaccia se ponekad puni sirom a ja nisam nikako mogla da odolim da ne stavim i masline, ta kombinacija u ovakvom testu me oduševljava. Posebno mi se svidja ova varijanta tankog testa, nekoliko puta sam probala one što budu malo hlebastije i nekako mi to nije to.




Sastojci:

400 g crnog brašna
60 g ovsenog brašna
1/2 pakovanja suvog kvasca
150 ml tople vode
120 ml maslinovog ulja
100 g zelenih maslina, bez koštica
200 g mladog sira
3 čena belog luka
1 kašičica morske soli
3-4 grančice majčine dušice



Sitno iseckati ili ispasirati tri čena belog luka i dodati ih maslinovom ulju, kao i sitno iseckane dve grančice majčine dušice. Ostaviti sa strane oko pola sata da se ukusi povežu.
Pomešati obe vrste brašna, dodati so, suvi kvasac i 0,70 dl od onog maslinovog ulja (voditi računa da idodaci u njemu ne odu u testo). Umesite testo postepeno dolivajući toplu vodu. Ostaviti testo 1 sat na toplom mestu da naraste. Nakon toga ga premesiti i ostaviti još pola sata. Premesiti ponovo pa podeliti testo na dva dela. Jedan deo razvaljati u krug, tanko. Viljuskom usitniti sir, a masline iseckati sitno (odvojite 3-4 komada za gornji sloj). Premazati razvaljano testo sa maslinovim uljem pa staviti sir pa masline a zatim preliti sa još malo ulja. Razvaljati i drugi deo testa, tako da bude malo veći od prvog pa prekriti nafilovanu polovinu. Utisnuti krajeve da se spoje. Premazati sa ostalim maslinovim uljem i dodati začine iz ulja. Napraviti prstima udubljenja pa staviti po koju polovnu masline i još malo mačine dušice. Posuti sa prstohvatom krupe morske soli. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.

Verzija za štampu
Pin It Now!

20 comments:

  1. Da je barem sad ispred mene taj komad, baš si me namamila.

    ReplyDelete
  2. O da majcina dusica odgovara focccia hlebu sasvim:))Divno je ispao;)

    ReplyDelete
  3. Divna ti je, sviđa mi se ovo tijesto s integralnim brašnom.

    ReplyDelete
  4. Ovo ti je tako dobro. Da znaš da majčinu dušicu nisam nešto koristila. Imam jednu kesicu koja čuči tu već dve godine i znam da sam je kupila da ispoštujem neki recept iz Sale and Peppe ali nemam pojma u stvari kakvog je ukusa. Fokača ti je odlična i jako mi se dopada što je punjena. Ceo obrok u jednom, a i ovaj rendan beli luk, e to je pun pogodak i mnogo je lepše kad se renda nego secka.

    ReplyDelete
  5. Odlično, baš mi se sviđa! jedino nisam sigurna da si mi poslala lin i slikicu. Ako nisi, svakako to učini što prije. Hvala.

    ReplyDelete
  6. Prekrasan recept! Focacciu volim, ali nisam ju nikada punila ovako slojem između, najčešće sam radila samo s maslinama popikanim po njoj :)
    Sve si mislim sudjelovati u ovoj temi majčine dušice, ali doma imam samo suhu, koristim ju u gotovo svemu, no svježa bi bila puno bolja. Ako ne nađem teglicu svježe dušice ovih dana, sudjelovat ću sa suhom :)

    ReplyDelete
  7. Oduševljena sam, ovo je baš po mom ukusu...
    Fotke prelepe :)

    ReplyDelete
  8. Focaicca izgleda savršeno, i za prste polizati..i slikice izrade fenomenale..

    ReplyDelete
  9. Fenomenalna je! Inace volim fokacu na sve nacine, ali retko pravim punjenu. Ovu cu morati isprobati! :)

    ReplyDelete
  10. Divan kombinacija sastojaka! Da mi je sad jedan komad, punjenje mi je genijalno...

    ReplyDelete
  11. Izgleda odlično! Obožavam ovakve poslastice! Sada bi rado gricnula jedan komadić!:)

    ReplyDelete
  12. Mene ova 'pogaca' vec dugo mami da je napravim i to bas ovako kako si ti sa maslinama uradila. Deluje mi da su neizostavne u ovom testu. Majcina dusica kao sastojak sigurno odlicno obogacuje ukus. bas mi se dopada kako si ovo spakovala.

    ReplyDelete
  13. Uh, ovo stvarno primamljivo izgleda. Veliki sam ljubitelj fokaci u rzanim oblicima, vrstama i kombinacijama :-) I ja jako volim kombinacuju sira i maslina.
    Jako lijepe slike

    ReplyDelete
  14. Krasno izgleda. Krasnr fotke izrade focaccie.

    ReplyDelete
  15. Fokača verujem da je super, interesantno deluje e sa tim crnim brašnom. I BRAVO za fotke :)

    ReplyDelete
  16. Fino, prefino, ...., oduševljena sam ovim receptom za foccaciu ! A kako tek dobro izgleda, fantastično !

    ReplyDelete
  17. volim foccaciu ali nisam nikada radila od tamnog brašna!!prekrasna ti je!

    ReplyDelete
  18. Divna kombinacija sastojaka! Sada bi rado gricnula jedan komadić!:) Prekrasno!:)

    ReplyDelete