September 18, 2015

Penne Arrabiata




Najjednostavnija i najomiljenija letnja varijata paste. Dok kod nas kiša uporno pada i od leta je ostalo samo sećanje uživam u ovom jelu. Poželjno je da koristite penne ili sličnu rebrastu testeninu da bi se sos zadržao na njoj a ne slikliznuo na dno tanjira. Uživajte u jednostavnosti!
Recept je objavljenjen u majskom broju Mezze-a.



---------------------------------------------------------------------------------------

Penne Arrabiata

Sastojci:

1 konzerva pelata, od 800g ili oko 1,2 kg svežeg zrelog paradajza
1 čili paprika
2-3 čena belog luka
šaka svežeg bosiljka
1 kašičica šećera
3-4 kašike devičanskog  maslinovog ulja
400 g penne testenine
sveže narendan parmezan za posipanje
so i biber



Stavite veliku šerpu sa puno vode na šporet da provri (100 g testenine na 1 l vode).
Ugrejte maslinovo ulje u dubokom  tiganju.  Beli luk i čili papriku očistite i iseckajte. Ako niste ljubitelj ljutog stavite manje parike i očistite čili od semenki. Propržite beli luk i pariku na ulju, zatim dodajte pelat, ili oljušten sitno iseckan paradajz. Ako je paradajz iz pelata u komadu iseckajte ga pre stavljanja u šerpu. Posolite i stavite šećer (ako je potrebno) i polako krčkajte sos. Pred kraj dodajte iskidan ili iseckan bosliljak. Kada voda za testeninu provri posloite je pa stavite testeninu. Kada je pasta na minut dva da bude gotova procedite je i nastavite kuvanje u tiganju sa sosom. Obavezno sačuvajte jednu manju šolju vode u kojoj se pasta kuvla i dolite malo u sos (ili malo više ako je potrebno) sos ne treba da bude pregust. Kuvajte sve zajedno oko minut dva i odmah poslužite  posuto parmezanom i listićima bosiljka.

Pin It Now!

6 comments:

  1. Kod nas je još vruće, za danas je prognozirano 32 C. Kiša nam stiže u nedjelju. Divno izgleda tjestenina.

    ReplyDelete
  2. Kod nas tek sutra stize rashladjenje, a testenina je odlican predlog za takvo vreme. Tanjiric mi je prelep :)

    ReplyDelete
  3. Leto, sta je to? Kladim se da kod tebe nema ovoliko kise kao ovde...
    Arrabiata je naj, naj, najbolja pasta koja potoji. Barem meni. Pravim je na identican nacin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne pada kisa bas stalno ali pada.Jutra su nam bas hladna.... :(
      Mada nam je ovo leto bilo bas super. Ni prevruce ni prehlano, taman.

      Delete