Prvog septembra m.m. i ja smo imali mnogo veću tremu od dece. Ali ta trema je brzo nestala kada smo upoznali nasmejane Teine vaspitačice i videli lepo sredjene i organizovane prostorije koje zauzima mala grupa "Tigrova" i fantastično dvorište. Ona se sasvim lepo uklopila i već posle prvog dana je imala želju da ostaje ceo dan. To što ne zna jezik joj ne predstavlja neki velik problem i izgleda da upeva da obajsni manje-više sve što hoće, malo engleskog, malo nemačkog i srpskog i neizbežna mimika. Aleksin strat je odložen do polovine meseca, mora da sačeka da proslavi drugi rodjendan, ali se sasvim lepo igrao dva dana u Teinoj grupi. Doduše mama je uvek bila tu negde u vidokrugu, videćemo kako će biti kada ne bude :D Odmah posle Alekse i mama kreće u školicu u dalju avanturu učenja nemačkog i integracije.
I da se vratimo receptu.
Ove špagete su mi već duže vreme bile u mislima kada je Nevena na Fb pustila link za njih. Realizacija je krenula skoro odmah. Koliko dok sam nabavila potrebne sastojke. Jedina izmena tj. stvar koju sam ubacila u recept je puter. Stalno nešto čujem, gledam i čitam kako svi kuvari po restoranima i tv-u što javno, što tajno ubacuju puter na kraju pripreme skoro svih jela. I zaista je sjajan dodatak. Tekstura i ukus se baš fino upotpune, zaokruže sa njim. Pročitajte i Nevenin divan post o prijateljstvu i ovim špagetama :)
Sastojci:
500 g zrelog paradajza ili pelata
4 fileta inćuna
2-3 čena belog luka
1 kašika kapara
crne maline po želji (ja sam stavila oko 1,5 kašike)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
1 mala kocka maslaca oko 20 g, opciono
1 kašičica suvog origana
so i biber po ukusu
400 g špageta (u mom slučaju su bile bavette)
Stavite vodu za testeninu da se greje, obavezno posolite.
Zagrejte veliki tiganj sipajte ulje pa kada se ugreje dodajte kapare, inćune, masline i beli luk.
Kratko propržite, kada zamiriše dodajte sitno iseckan oljušten paradajz ili pelat. Stavite so, biber i šećer i ukuvajte do željene gustine. Dok se sos ukuvava skuvajte špagete, al dente. Neposredno pre nego što će špagete biti kuvane uzmite uz pomoć šolje malo vode u kojoj se kuva testenina. U sos ubacite puter i origano. Isključite ringlu. Ocedite pastu pa je stavite u tiganj. Mešajte da se pasta sjedini sa sosom. Sipajte malo vode koju ste sačuvali u šolji, ali ne previše (ja obično sipam tu oko 100 ml). Promešajte pa za sklonite sa ringle.
Odmah poslužite uz parmezan.
Recept za štampu
Adoro um prato de massa e este ficou uma maravilha
ReplyDeleteMesmo como eu gosto
bjs
Teško mi je da zamislim kako mora da vam je izgledalo sve tog dana - briga, uzbuđenje, radost i ko zna šta još isprepletano. Skoro kao ove divne špagete! :)
ReplyDeleteDivno i zbrkano...pa da
Delete:*
Sanja, nikako da prokomentarisem koliko mi je drago da si isprobala recept! Mnogo drago!
ReplyDeleteI isto toliko da cujem kako vam je pocetak gore lep i da ste stvarno srecni.
Radujem se pricicama iz Erfurta, ne stedi na njima :D
:D
DeleteTrudiću se da pišem više o svojim utiscima, nekako mi je sve još jako brzo i puno toga nepoznatog. Nikako da odvojim vreme za neka svoja istraživanja
:*
google 2270
ReplyDeletegoogle 2271
google 2272
google 2273
google 2274
google 2275
google 2276