Pizza. Svako ima svoju omiljenu vrstu testa, nadeva i kombinaciju ukusa. Lično, ne volim hlebaste pice pretrpane nadevom, naručito su mi mrske one sa jajima ili one sardinama iz konzerve. Odakle nekom uopšte ideja da stavi te sardine na picu?
Volim hrskavo tanko testo, malo jače ispečeno.
Tehnika mešenja testa je prilično bitna. Ako imate vremena možete i više puta premešivati testo ili početi sa mešenjem ujutro, ostaviti testo u frižideru i onda ga u toku dana više puta premesite i premažite uljem. Tako rade u većini picerija.
Ovakav nadev je nešto što mi je trenutno super, sezona je povrća i lagano je.
Sastojci:
testo
500 g brašna, tip 500
100 ml mleka
150 ml tople vode
100 ml ulja + 2-3 kašike za premazivanje
1 ravna kašičica soli
1 kašičica šećera
25 g svežeg kvasca
paradajz sos
400 g pelata sa celim paradajzom
3-4 čena belog luka
1 ravna kašičica tucane ljute paprike
1-2 kašičice šećera
1 kašičica aceto balsamica
so, biber
nadev
2 manje tikvice
1 plavi patlidžan
2-3 kugle mocarele
2-3 paradajza
suvi origano
sveži boisiljak
so
Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa jednom kašičicom šećera. Prosejte brašno u činiju za mešenje, dodajte ulje, so, toplu vodu i aktiviran kvasac. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine, stavite testo na dasku za mešenje pa mesite rukama najmanje 5 minuta. Oblikujte lpotu, premažite testo sa svih strana uljem stavite ga u činiju, pa prekrite providnom folijom. Ostavite na toplom mestu 30 minuta. Posle isteka tog vremena premesite testo, podelite ga na četri dela, oblikujte kugle a zatim ponovo testo premažite uljem i pustite da narasta još 15 minuta.
U medju vremenu napravite sos od paradajza.
Sipajte pelat u manju šerpicu, izgnječite viljuškom paradajz pa dodajte ostale sastojke. Kuvajte dok se sos ne zgusne, 10-15 minuta. Ako vam preostane sosa nakon prvljenja pice držite ga u zatvorenoj tegli u frižideru.
Operite povrće. Isecite ga na kolutove. Sir takodje isecite na koliutove ili ga iskidajte na manje komade.
Oblikujte pice. Biće testa dovoljno za 4 manje okrugle ili šest duguljastih pica. Premažite testo sosom od paradajza, poredjajte sir i povrće pa po želji pospite origanom. Pecite u rerni zagrejanoj na 250 °C 20-25 minuta.
Gotovu picu pospite listovima svežeg bosiljka.
Recept je objavljen u junskom broju časopisa Mezze a izašao je Novi!
koje divne fotke!!kod mene nikad se ne izostavi tikvica!kad je sezona mislim ,jel :)
ReplyDeletekrasna je
ReplyDeleteobožavam ovakve pizze!!
ReplyDeleteKrasna pizza.. Kad se sjetim da prije par godina nisam jela pizzu ne znam što mi je bilo.
ReplyDelete