Proslo je vec tuznih 10 meseci od kada je otisla, a svakoga dana je tu....puno sam kuvala sa njenog bloga skutlacompoglavi (uvek se nasmejem kada procitam skutlacompoglavi) ili kako stvaran naslov glasi Urbane Stonoge gastronomska zbirka. Verovatno se sada vise nego ikada primeti slicnost nasih nikova, volim da mislim da su proizasli iz moje i njene prepiske kada smo bile Squaw i Kalina i raspravljale kroz pp o nekim temama na nekom forumu. Nikada je nisam pitala, al volim da mislim da je tako, da sam bila delic inspiracije nekome ko je toliko kreativan i pun duha, da, bio....zaboravila sam na sekund. Kuvam po njenim receptima al ne solim...
Fokaco sa krem sirom i maslinama
Originalan recept
Mi smo malo preradili samo punjenje pogace, zato sto moj dragi voli meso a meni se masline vise dopadaju unutra, kada su napolje previse mi se osuse....
Sastojci:
Testo:
20g kvasca
1 kasika smedjeg secera
300g ostrog brasna
150g integrazlog brasna
2dl tople vode
1.5 kasicica soli
4 kasike maslinovog ulja
2 kasike susama
2 kasike parmezana
Nadev:
250g krem sira
100g govedje pecenice
50-100g zelenih maslina
U posudi izdrobiti kvasac prstima, dodati secer i 6 kasika tople vode, promesati dok se kvasac ne rastopi i ostaviti po strani desetak minuta. Moram da dodam da u poslednje vreme kada god radim sa kvascem stavljam ga u staklenu posudu koju sam predhodno zagrejala u mikrotalasnoj, u sustini mleko ili vodu koju grejem da bi kvasac proradio, grejem u mikrotalasnoj u staklenoj posudi, i uvek mi bude ok. Kada je spreman kvasac treba da bude kremast, ponovo ga promesajte pre nego sto pocnete da pravite testo. U vecoj posudi pomesati obe vrste brasna, dodati so, napraviti udubljenje po sredini pa dodati kvasac i preostalu kolicinu vode zatim 3 kasike maslinovog ulja pa zamestiti testo. Prekriti krpom pa ostaviti 45 min da stoji. Nakon toga dodati susam pa ponovo mesiti 2-3 minuta.
Dobijenu masu podeliti na dva dela.
Razvuci u krug pa premazati sa 250g krem sira, ostaviti 1cm na obodu ne premazan, poredjati listice pecenice preko sira (oko 100g), pa preko toga staviti naseckane zelene masline. Preklopiti drugom polovinom testa, koju smo takodje razvukli u krug, pritisnuti stranice da se zalepe, izbosti sporadicno kaziprstom pa premazati onom preostalom kasikom maslinovog ulja pa posuti parmezan, ako volite lepo idu gore i beli luk u prahu i origano. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.
Verzija za stampu
I kao sto kaze Stonoga:
Инџој!
No comments:
Post a Comment