December 9, 2015

Kolač sa narandžom i bademom



Znate ovu reklamu za toalet papir? Ja sam apsolutno kao Ema. Super su tableti, telefoni i sve te stvarčice, ali papir je papir. Naručito kada su u pitanju knjige i crtkanje i slično. Tokom ove jeseni sam uživala u zaista nekoliko dobrih knjiga. Najomiljenija večernja poza: udobno smeštena, ušuškana u omiljeno ćebe, vreo čaj ili kafa i knjiga. Neke od njih su bile apsolutni komercijalni treš, ali sam ih zaista zavolela samo zato što su uspele da me odlepe od kiše i tmurnih misli i ispune me svojim likovima i njihovim raspoloženjima. Sve ali baš sve bi bilo savršeno da nisam bila primorana da čitam e-knjige. Ali dobro.
Delić tih priča sam pokušala da prenesem na ove fotke. Koje sam ipak upotpunila nekim starim favoritima u papiru :)
Za jedno opuštajuće tmurno popodne predlažem ovaj kolač i neku dobru, dobru knjigu. Knjige mogu da se čitaju i u duetu.


---------------------------------------------------------------------------------------

Kolač sa narandžom i bademom
za kalup promera 20 cm

Sastojci:

2 manje narandže
180 g brašna
100 g braon šećera
50 g putera
60 ml pavlake ( 1/3 čaše)
1 jaje
3 kašike mlevenih badema
renadana kora jedne narandže
1 burbon vanil šećer
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone

mrvičasti nadev
2-3  kašike seckanih badema
1,5 kašika braon šećera
1/4 kašičice cimeta
1,5 kašika brašna
2  kašike otopljenog putera




Oljuštite narandže kao što se ljušti  ananas, pa isecite  kriške tako da opne ostanu, a da je meso isečeno.
Umutite penasto  jaje, omekšali puter i šećer pomešan sa vanil šećerom i cimetom. Dodajte pavlaku pa miksirajte dok se smesa ne sjedini.
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu  i prašak za pecivo, dodajte smesi od jaja i izmiksirajte. Na kraju lagano umešajte  mlevene bademe.
Stavite suve sastojke za mrvičasti nadev pa promešajte kašikom da se sastojci sjedine. Dodajte puter pa mešajte rukom ili kašikom .
U  kalup za tortu ili slični pleh sipajte testo poredjajte gore isečene narandž pa pospite pripremljenim mrvičatim testom.
Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180 ˚C oko 50-60 minuta, dok kolač lepo ne porumeni. 

Recept za štampu

Pin It Now!

2 comments:

  1. Obožavam ove jesenske dane, baš zbog toga ušušksvanja i knjiga.
    Kolač divno izgleda.

    ReplyDelete
  2. I ja kao Ema. :)
    A na fotki Zovem se Crveno - jedna od mojih omiljenih knjiga. :)

    ReplyDelete