June 16, 2014

Limun pita


Navikla sam na selidbe. Od malena. Uvek promenu mesta boravka posmatram kao pozitivan pomak na bolje. Nova mesta koja treba videti, upoznati nove ljude. Ovog puta  imamo i novu kulturu i jezik i hranu i još mnogo toga. Nemačka. Izazov....
Volim Zrenjanin na način na koji se voli grad u kome si proveo već deo života (u različitim delovima grada :)) ali sam uvek nekako žudela za nekim brdom, malo dinamike u pogledu i koraku. To je verovatno stvar genetike...






 Mosbachweg

I sada kada pogledam kroz prozor spavaće sobe imam upravo jedno brdo, sa druge strane imam još jedno. Gomila divnih pejzaža, mirisa i zvukova. Nemoguće je ostati ravnodušan prema takvoj prirodi. Šetnje kroz šumu i pored divnih poljana me oduševljavaju i ispunjavaju. Deca su takodje vrlo srećna i vole te mini izlete. Aleksa ponekad negoduje zato što najčeće sedi u kolicima, ali sa obzirom da ima običaj da ide samo u pravcu u kom on smatra da treba, a da je taj pravac najčešće suprotan od onog u kome se krećemo mora tako... Tea uživa, zastaje da uber cvet, da vidi bubu, nikada se ne žali da je umorna i kada dodjemo do klupa za izlet pita :" Jesi li ponela nešto da jedemo?"



   Eisenach, Wichmannpromenade

Pre nekoliko dana sam fotografisala i pravila prve recepte za blog i Mezze, i zaista je bio jako dobar osećaj vratiti se tome. Nove stvarčice za kuhinju i fotkanje me beskrajno raduju. A posebno sam srećna zbog dostupnosti svih onih sitnica za kojima sam do sada samo mogla da uzdišem. Potraga za tim sitnicama i nije tako jednostavna, ali to je već neka druga priča.

Išli smo i da se brčkamo

Prvo fotkanje u novom stanu

U istraživanje gastro ponude i svih onih finih i skrivenih mesta na kojima se uživa tek treba ozbiljnije da krenemo. Tako da nas te neke priče čekaju u nekom budućem vremenu. Do sada smo bili fokusirani na sredjivanje stana i nabavljanje vih onih stvari koju se neophdne za neki normalan život. I to uopšte nije lako kao što možda zvuči.
Limun pita. Recept sam davno videla kod Monike i još tom prilikom isprobala, a onda je Maja pravila ovu varijantu sa pavlakom i nju sam isprobala. I dobre su mi obe svaka na svoj način, ova sa pavlakom je samo malo manje kalorična. A i kod mene bitno da je limun u pitanju...I sledeći planirani post je sa limunom u glavnoj ulozi....




Sastojci:

testo

220 g brašna
100 g putera
70 g šećera u prahu
1 jaje
prstohvat soli

fil

100 ml pavlake
250 g šećera
2 jaja
1 srednji limun
25 g gustina



U činiju sipati brašno i so, dodati hladan puter isečen na kockice pa ga utrljavati u brašno, dok se ne dobije mrvičasta smesa. Dodati jaje i šećer pa umesiti glatko testo. Oblikovati testo u loptu, uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru bar pola sata ili sat vremena.
Limun dobro oprati (poželjno je koristiti ne prskani, ako možete da ga nabavite), odstraniti vrhove pa iseći limun na kolutove pa kolutove na četvrtine, izvaditi koščice i sa 100 g šećera staviti u blender ili mini seckalicu i sve dobro ispasirati. Prebaciti u činiju, dodati ostatak šećera i gustin, pa jaja i pavlaku, zatim izmiksirati. Kalup za torte ili tart, prečnika 24 cm obložiti papirom. Testo rastanjiti u kružni oblik, prebaciti ga u kalup i oblikovati ivice. Izbuškati testo viljuškom i peći ga u unapred ugrejanoj rerni na 180 °C i peći testo 10 minuta. Preko polu pečenog testa sipati pripremljni fil a zatim nastaviti pečenje još 25-30 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se potpuno ohladi pa servirati uz jagode sa šećerom, drugim sezonskim voćem ili karamel prelivom.


Pin It Now!

15 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sanja slike pejzaža ostavljaju bez daha.... tako divna sredina i okruženje za dječicu,oduševljena sam. i ja volim brda,ravnice me dezorijentišu,da nije sunca.....
    tako mi je drago da si zadovoljna novom zemljom i da vam je lijepo.nije nimalo lako i jednostavno,ali volja i optimizam čine čuda.
    drago mi je i zbog svih onih stvarčica i sitnica koje tu mogu da se kupe,nama je njemačka uvjek bila asocijacija za kvalitet.
    radujem se i narednim tvojim slikama i postovima.
    do kuckanja.....

    ReplyDelete
  3. Slažem se s tobom, promjenu treba uvijek gledati kao nešto bolje ili u najmanju ruku drugačije i vrijedno upoznavanja.
    pita je super, volim sve s limunom i idu mi zazubice, prosto osjećam tipičan slatko - kiselkasti okus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja već dva dana žalim što je pita davno pojedena. Moraću da je ponovim :)

      Delete
  4. Srecno! Znam kako je poceti sve od pocetka...jezik, novi kulturni obicaji, sistemi kako se nesto odvija - bolnice, skole, papirologija...uh!
    Priroda oko tebe je prekrasna (to ce ti puno pomoci);-)

    ReplyDelete
  5. Divne slike prirode. Sretno u novom okruženju! Limun pita je super...

    ReplyDelete
  6. Baš sam se pitala kako vam je tamo, i baš mi je drago da vidim puno toga pozitivnog u vašem novom životu. Jeste teško ali i mozak brže radi! Sve će to biti u redu.
    Što se tiče pite i ja sam počela da volim limun u kolačima i možda je napravim. Srećno!

    ReplyDelete
  7. Hval ti Ivana sto mislis na nas. Polako ce sve doci na svoje mesto.
    I ja se cesto setim tebe i clanka o deci, Terrible two. Uf.

    Pozz

    ReplyDelete
  8. Svaku sreću u novom okruženju ali vidim da ste se i pomalo privikli i da već uživate.

    ReplyDelete
  9. Jao Sanjči, tako si mi nedostajala!!! Baš sam uživala u fotkama iz Nemačke. Pisaću ti porukicu... Biće vam divno tamo!!! :)

    ReplyDelete