September 3, 2013

Grilovane srdele sa povrćem


Srdele su jeftina  i uobičajena riba, koju istinu govoreći retko spremam. Ali na sam spomen istih setim se detinstva. Trčanje po kamenjaru, beskonačne ludorije u moru i sunce koje ne prži nego miluje. Zažmurim i čujem skakavce, osetim te mirise i vidim baku koja nas dečekuje sa srdelama ulovljenim tog dana koje je isfrigala ili ispekla na gradelama.
Ah, detinstvo.


Izašao je novi Mezze! Aktuelne teme: paprika, hrana za poneti na posao ili u školu, Boston, palačinke....

Sastojci:



500 g očišćenih srdela
Marinada za ribu:
4 kašike maslinovog ulja
2 cm djumbira, narendanog
1 čen belog luka
1 ravna kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica soli i biber, po ukusu

povrće:

1 srednji luk
1 manja tikvica
1 manji patlidžan
1 crvena paprika
150 g šampinjona
2-3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so, biber
sveži oregano


Ribu očistite i oprerite, pa kuhinjskim ubrusima osušite.
U većoj činijipomešajte sastojke za marinadu, odvojite jednu kašiku u drugu činiju. Stavite ribu u veću činiju i pomešajteje  da se marinada lepo rasporedi. Ostavite da se marinara 10-ak minuta u frižideru.

Luk iseckajte na rebarca, tikvicu i plavi patlidžan na kockice, papriku na trakice, a šampinjone podelite na četvrtine ili ako su veliki na osmine. Dorbo zagrej tetiganj pa sipajte ulje, kada se malo zagreje dodajte luk i papriku, pržite 2-3 minuta pa dodajte šampinjone, pa tikvice i plavi patlidžan. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve zajedno pržiti maksimalno 10 minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i sve još malo propržite da se ukusi  povežu. Začinite svežim origanom.
Gril tiganj dobro, dobro zagrejte.  Ribu ocedite od viška marinade pa je stavite na vreo tiganj.  U zavisnosti od veličine ribu pecite duže ili kraće, moja riba je bila mala pa sam je pekla po 2-3 minuta sa svake strane. Kada je pečena sa jedne strane okrenite je, potrudite se da je što manje dirate osim neophodnog okretanja. U marinadu koja je ostala sa strane dodajte malo maslinovog  ulja pa prelite ribu sa njom. Po potrebi do solite sve sa još malo morske soli.
Poslužiteuz povrće.

Verzija za štampu

5 comments:

  1. Planiram probati tvoj recept jer mi srdele uvek uvaljamo u brasno i przimo. Veoma nemastovito... Ova tvoja ideja je zaista lepa! :)

    ReplyDelete
  2. volim ih (malo više volim inćune) :) ovo je krasan obrok!

    ReplyDelete
  3. Iskreno, ni ja nisam jela dobre srdele s gradela desetljećima i ne znam zašto jer su zaista fine i volim ih. A ovako marinirane (odlična ideja) i s ovim prilogom još mi se čine i boljima.

    ReplyDelete
  4. Na ljeto, kako živim na moru, odemo s djecom i društvom s barkom na usamljene plažice. Uzmemo gradele i srdele. Nemam ništa slađe od toga, evo sline mi i sad cure. Uz malo pomidora, mljac!

    ReplyDelete