BBQ souce ili sos za roštilj , kratak i jednostavan recept, nešto novo a brzo i jednostavno pripremljeno. Ja sam ga pravila još za prvi maj i meni se dopao, ali priznajem da se veći deo vratio kući, pa smo ga jeli uz sve i svašta. Luk je ipak favorit za uz roštilj. I za sledeće roštiljanje ću praviti, pa će već biti prihvaćeniji, sigurna sam.
Ovaj recept je sa bloga Bite my cake koji i dalje istražujemo u okviru FBI rukavica, igre za food blogere, a u orginalu je odavde.
Izašao je novi Mezze sa nekoliko zanimljivih tema kao što su piletina, mladi sir i višnje, odličnim putopisom i još koječime.... Prelistajte obavezno!
Sastojci:
350 g kečapa
60-80 ml jabukovog sirćeta
50 g braon šećera
1/2 glavice luka
2 čena belog luka
1 kašika maslaca
2 kašike worchestershire sosa
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/2 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica tabaska
so, biber
Sitno, sitno iseckati beli i crni luk, pa u manjoj šerpici dinstati na maslacu oko 3 minuta.
Dodati ostale sastojke pa kuvati još 5 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u sterilizovanu, veću teglu i pustiti da se ohladi.
Čuvati u frižideru.
Začine prilagodite svom ukusu, naručito ljute...
Recept za štampu
Pratim mezze od prvog broja i divan je svakom se broju unaprijed radujem a ona gastro putopisna rubrika je pun pogodak. Casopis je bolji od bilo kog stampanog casopisa koji sam ja imala priliku da kupim i bas mi je onako kao casopis odlican mada sve te recepte mogu pronaci i na vasim blogovima koje sve pratim ali mi u ovoj formi sve izgleda jos ljepse
ReplyDeleteHvala, drago nam je da je Mezze čitan i da napredujue :)
DeleteJa sam tek prije neki dan otkrila Mezze i također mi je super. Što se tiče ovog recepta, slike su prekrasne. Mislim da bi ga mogla isprobati jednom. I nisam znala da postoji još jedna igra FBI rukavice, idem sad pogledati i to :)
ReplyDeletehttp://artonmyway95.blogspot.com/
I darivanje na blogu..
Hvala Aria...
DeleteI ja sam ovaj recept šmeknula. Kod nas taj BBQ sos nije nešto popularan ali ja imam teoriju da je to zbog dobrog kvaliteta mesa kome uglavnom ne treba ništa dodavati, a američko meso je svo isto šta god da jedeš, piletinu, svinjsko, juneće...sve ima isti ukus pa kad dodaš BBG onda znaš da jedeš rebarca. U svakom slučaju ja ga volim.
ReplyDeleteNemogu da zamislim da svinjetina i piletina imaju isti ukus...bljak.
DeleteVeć davno radim nešto slično, ima u jednoj prastaroj knjizi (morala bih vidjeti detalje) i znam da je odličan. To samo pokazuje kako i Martha posuđuje (vjerojatno uz male izmjene). Mislim da je većina blogerica koje ovdje objavljuju puno bolja od nekih razvikanih imena, ali, marketing je marketing. U svakom slučaju, odličan sos.
ReplyDeleteDa nije bilo Tamare ovaj, kao i mnogi drugi, Martin recept ne bi nikada ni videla, a ni probala. Ne oduševljavaju mene baš preterano ta "velika" imena, pogledam tu i tamo naravno, ali ništa eforično...
Deletenemam običaj raditi ovakve umake za roštilj i ako je boja neodoljiva. Obično koristimo ajvar ili pesto umake!
ReplyDeleteAjvar je ajvar, ništa ga ne može zameniti, ako mene pitaš :)
DeleteZnaš da zapravo nisam nikada radila BBQ sauce? Baš sutra roštiljamo tako da mi ej ovaj recept baš došao kao naručen, vrijeme je da se proba :)
ReplyDelete:)
DeleteJavi utiske, ako budeš probala.
Jako dobro, s jako dobrim sastojcima. Meni su ovakvi umaci fini, boja je krasna i taj okus je savršen za roštilj. Fino :)
ReplyDeletehvala na probi, nadam se da vam se dopao! meni je drag :)
ReplyDeleteza novi broj znam, pročitala sam sve živo, u detalje, i svakim novim brojem sve više oduševljavate, bravo cure!
Hvala Tamara.
DeleteSos nam se dopao i sigurno ću ga praviti još koji put...
E ovo mi je vrlo korisno da znam i da imam...sledeci put uz rostilj, a sezona mu jea, definitivno pravim!
ReplyDeleteMmmm meni ovaj sosić super izgleda i zaista za sve i svašta. Fotografije su mi posebno lepe...
ReplyDeleteHvala draga :)
DeleteVrlo finoo, eto taj mi je recept promakao sa Tamarinog bloga (pa da, kad sam pravila samo kolace;), a bas bi dobrodosao uz neki ukusan rostilj i vruce domace lepinjice.:))
ReplyDeleteJoooj kolači na Tamarinom blogu.....mogla bih većinu da probam...
Delete