February 24, 2015

Topla čokolada sa kokosom i viskijem


Zima se svake godine nekako oduži i uglavnom se potrudi da nam na kraju pokaže šta sve ume i zna. Predlažem da se ovih večeri grejete uz toplu čokoladu, sa ili bez alkohola, po želji. Brže i lepše će proći vreme do proleća :)
Sastojci:
za 4 osobe
150 g crne čokolade
250 ml mleka
1 konzerva kokosovog mleka (400ml)
100 ml viskija
2 kašike braon šećera (ili manje po ukusu)
200 ml slatke pavlake
malo narendane čokolade za dekoraciju

 
U manju šerpicu sipajte  mleko i kokosovo mleko. Pustite da proključa, povremeno mešajući. Crnu čokoladu otopite  na pari. Mleko ostavite sa strane minut-dva, da se prohladi pa umešajte čokoladu. Mešajte sve dok se čokolada ujednačeno ne sjedini sa mlekom. Slatku pavlaku umutite u šlag. Na kraju u toplu čokoladu dodajte viski i promešajte. Rasporedite čokoladu u šolje i stavite po kašiku umućene slatke pavlake pa pospite sa rendanom čokoladom.

Recept za štampu

 

February 18, 2015

Mediteranska pogača


Dani mi nekako izmiču, nikako da uhvatin neki ritam i raspored  dnevnih obaveza. A kako se obaveze gomilaju tako blog sve više odlazi u zadnji plan. Nažalost. Ipak se trudim da starlno nešto ukusno pripremim za ručak ili večeru i ako nemam vremena da redovno objavljujem trudim se da što vise fotografišem. To je ono što me zaista ispunjava. Izuzetnome raduju i duži dani, više vremena i svetla za fotkanje :) I inspirsacije koje nam uvek dodje sa prolećem.

Nale nam je pod lupom ovih dana u FBI rukavicama i odabrala sam jedan (samo jedan na žalost) recept da isprobam. Nekako sam odmah birala medju receptima za hleb i pecivo jer nam je cilj zameniti sendviče za večeru. Ovom pogačom smo jakooo zadovoljni. Glavna izmena u receptu su mi brašno i kvasac. Belo brašno sam zamenila crnim i nisam htela da bi testo bude debelo pa sam uzela suvi kvasac, koji meni uvek manje naraste nego sveži.
Divan miris se širio kućom dok se pogača pekla i pojeli smo sve do poslednje mrvice...



Sastojci:

testo

600 g brašna za crni hleb
200 ml tople vode
200 ml toplog  mleka
100 ml ulja
1/2 kašičice soli
1 kesica suvog kvasca

šaka bosiljka
šaka peršuna
2 čena belog luka
1 kašika zelenih maslina bez koštice
1/2 kašike kapara
3 kašike maslinovog ulja

100 g Salami ili čajne
1 kugla mocarele
nekoliko mini paradajza

Peršun, bosiljak, beli luk, masline  i kapare iseckajte sitno. Dodajte maslinovo ulje i ostavite da se sve marinira i da se ukusi povežu dok pripremate testo.

Prosejte brašno u veću činiju,  dodajte i sve ostale sastojke za testo. Prvo varjačom a kasnije rukama umesite testo. Ostavite da miruje oko pola sata. Premesite testo, pa ga razvucite na veličinu pleha za pečenje (od rerne). Pokrite testo krpom i ostavite ga da narasta 15 minuta. Nakon toga premažite testo pripremljenom marinadom, poredjajte salami i sitno iskidanu mocarelu, preko toga isečen paradajz.
Pecite u ugrejanoj rerni na 200 °C  oko 25-30 minuta. Ostavite da se malo prohladi pa poslužite.

Recept za štampu

February 6, 2015

Čupavci





U prošlom broju Mezze-a smo vam pisali o '80. Tema mi je bila baš zanimljiva, a vidim da su i ostali imali puno toga da kažu i da podele dosta zanimljivih recepata. Skoknite do sajta i pogledajte.

Meni su izmedju ostalog asocijacija na '80 čupavci. Mama ih je baš često pravila, a mi smo ih voleli. Recept je iz njene sveske, sa tim što sam malo korigovala količine šećera. Ono što bih možda još korigovala je da stavim u smesu za umakanje slatku pavlaku, koja '80 nije bila dostupna (zašto?!). Mnogi se žale na količini testa u odnosu na fil, a to je lako rešivo pečenjem biskvita u malo većem plehu. Onda oni budu mali i upiju vise čokolade pa su sočniji.

Uvek sam mislila da su čupavci neka naša tvorevina. Kada sam počela da pišem blog i da malo vise obilazim strane blogove i sajtove otkrila sam da su čupavci ustvari poreklom iz Austarilje. Bilo bi jako zabavno saznati kako su stigli preko okeana i pola sveta do nas :)




Sastojci:

3 jaja

300 g brašna

250 g šećera

70 g putera

2 vanil šećera

1 prašak za pecivo

Fil

300 ml mleka

150 g putera

150 g čokolade

150 g šećera


Oko 250 g kokosa


Umutite jaja i šećer, mikserom. Dodajte otopljen puter pa postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo. Sipajte testo u pleh 26x35 obložen papirom za pečenje (ako želite manje i sočnije čupavce pecite biskvit u većem plehu) i pecite na 180°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen pre nego što ga izvadite iz rerne.

Mleko puter i šećer otopite na ringli u manjoj šerpici. Dodati jte otopljenu čokoladu i mešajte dok se masa ne postane ujednačena. Spajte u širu činiju i ostavite da se malo prohladi.

Biskvit isecite na jednake kocke, ako je potrebno odsecite krajeve. Uz pomoć dve vljuške umačite kocke biskvita u čokoladni fila pa ih uvaljajte u kokos.

Čuvajte čupavce u zatvorenoj kutiji da se ne suše.
Recept za štampu