Pre nekog vremena smo bili u Staroj Pazovi kod Željkove sestre na produženom vikendu. Društvo je bilo opušteno i pričljivo, klinci u svom elementu pa još sa dvorištem i životinjama u njenu, znači vreme nije proticalo nego je letelo. Odmah pri dolasku sam nekako snimala zanimljivo staro čanče sa poklopcem i znala sam da nešto mora biti fotkano u njemu i da bez tih fotkli kući ne mogu. Kajsije i šljive su bile u punom jeku.
E sad.
Da se sve ovo dogadjalo prošle godine šljive bi bile odbačene iz kombinacije bez ikakvog razmiljanja. Jednostavno bih rekla n_e_v_o_l_i_m_š_lj_i_v_e i kraj. Ove godine se dosta toga promenilo. Voće jedem bar tri puta više nego ikada i jesti samo dve tri vrste je dosadno i zamorno. Tako da sam rešila da šljivama dam još jednu šansu. Odabrala sam onu sortu šljiva koja je sama po sebi tvrdja, izbegavala prezrele voćke i uživala. Tako da se moje ne volem šljive završilo. Volim ali ne sve vrste i ne one prezrele, premekane i preslatke.
Jedan stari ormar je dobio novi sjaj i ostao bez nekih dasaka koje sam pronašla i na njima zapazila zanimljivu nalepnicu. Srpsko Kraljevske Šljive. Detalj koji je zaokružio priču i stavio tačku na kraju.
Recept koji sam odabrala za dalju priču sa šljivama nije naš ali... Dopali su mi se Skonsi kada sam ih probala na Adi, a i u poslednje vreme cenim jednostavnost i ekonomičnost ovako nekih engleskih deserata. A Nevena i njen blog Hleb i Lale su mi medju omiljenim na našoj foodblog sceni. Sve preporuke, a skonse obavezno isprobajte.
A svakako sam postala jako navučena na čaj.
Sastojci:
250 g + 200 g oštrog brašna
120 g šećera
100 g jako hladnog putera
60 ml slatke pavlake
200 g šljiva (očišćenih) + 2 kašike šećera
1 burbon vanil šećer
1 kašika ruma
1 jaje
malo kristal šećera za posipanje
Šljive iseći na manje komade pa ih posuti šećerom. Ostaviti ih oko pola sata u frižideru. Ocediti voće od tečnosti pa ga izblendirati.
U činiji izmešajte 250 g brašna, šećer, prašak za pecivo, vanil šećer i so. Dodati puter pa izraditi sve viljuškom da se dobije mrvičasto testo. Dodati voće i rum i lagano promešati. U sredini testa napraviti rupu pa sipati slatku pavlaku. Nežno i kratko promešati, a zatim ostaviti da odstoji 2-3 minuta. Staviti testo na pobrašnjenu dasku za mešenje, postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti meko testo. Količina brašna može da varira pa pažljivo, testo treba da je meko, tek toliko da se ne lepi za ruke . Podeliti ga na dva dela pa razvaljati u krug prečnika 20 cm. Podeliti nožem na 8 trouglova. Trouglovima zaobliti ivice rukama. Premazati skonse jajetom i posuti šećerom.
Peći oko 15 minuta na 180°C.
Poslužiti uz čaj.
E sad.
Da se sve ovo dogadjalo prošle godine šljive bi bile odbačene iz kombinacije bez ikakvog razmiljanja. Jednostavno bih rekla n_e_v_o_l_i_m_š_lj_i_v_e i kraj. Ove godine se dosta toga promenilo. Voće jedem bar tri puta više nego ikada i jesti samo dve tri vrste je dosadno i zamorno. Tako da sam rešila da šljivama dam još jednu šansu. Odabrala sam onu sortu šljiva koja je sama po sebi tvrdja, izbegavala prezrele voćke i uživala. Tako da se moje ne volem šljive završilo. Volim ali ne sve vrste i ne one prezrele, premekane i preslatke.
Recept koji sam odabrala za dalju priču sa šljivama nije naš ali... Dopali su mi se Skonsi kada sam ih probala na Adi, a i u poslednje vreme cenim jednostavnost i ekonomičnost ovako nekih engleskih deserata. A Nevena i njen blog Hleb i Lale su mi medju omiljenim na našoj foodblog sceni. Sve preporuke, a skonse obavezno isprobajte.
A svakako sam postala jako navučena na čaj.
Sastojci:
250 g + 200 g oštrog brašna
120 g šećera
100 g jako hladnog putera
60 ml slatke pavlake
200 g šljiva (očišćenih) + 2 kašike šećera
1 burbon vanil šećer
1 kašika ruma
1 jaje
malo kristal šećera za posipanje
Šljive iseći na manje komade pa ih posuti šećerom. Ostaviti ih oko pola sata u frižideru. Ocediti voće od tečnosti pa ga izblendirati.
U činiji izmešajte 250 g brašna, šećer, prašak za pecivo, vanil šećer i so. Dodati puter pa izraditi sve viljuškom da se dobije mrvičasto testo. Dodati voće i rum i lagano promešati. U sredini testa napraviti rupu pa sipati slatku pavlaku. Nežno i kratko promešati, a zatim ostaviti da odstoji 2-3 minuta. Staviti testo na pobrašnjenu dasku za mešenje, postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti meko testo. Količina brašna može da varira pa pažljivo, testo treba da je meko, tek toliko da se ne lepi za ruke . Podeliti ga na dva dela pa razvaljati u krug prečnika 20 cm. Podeliti nožem na 8 trouglova. Trouglovima zaobliti ivice rukama. Premazati skonse jajetom i posuti šećerom.
Peći oko 15 minuta na 180°C.
Poslužiti uz čaj.