Ove palčinke sam prvi put pravila pre nekih mesec dana. Tea nije htela skoro ništa da jede pa sam tražila nešto novo i zanimljivo. Učinilo mi se da je parvi momenat da isprobamo ovu američku klasiku. I nisam se razočarala a nije se raočarala ni Tea (očekivano) . Pošto smo nas dve bile same pripremala sam samo pola smese i odgovaralo mi je bilo što je brzo bilo gotovo i što nisam morala da čučim pored šporeta dugo. Sve preporuke za brzu večeru ili doručak koja će usrećiti decu, a i odrasle.
originalan recept
Sastojci
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
3 kašike šećera
250 ml mleka
2 jaja
50 g maslaca
U manju posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj većoj posudi pomešajte jaja, mleko, rastopljen masalc pa dodajte suve sastojke i izmiksirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Zagrejte tiganj, srednja jačina, bitno je da temperatura bude umerana da bi se postigla zlatnožuta boja. Malo nauljite tiganj pa razlite smesu tako da dobijete male a deblje palačinke. Pecite 1-2 minuta, dok se nestvore mehurići na gornjoj strani a donja ne postane zlatnožuta. Okrenite i pecite još jedan minut. Držite palačinke na toplom pre posluživanja. Najčešće se služe sa javorovim prelivom ili medom a može i sa džemom ili pekmezom ili čokoladom itd.
Džem od kupina i malina
Sastojci:
1 kg kupina
500 g malina
600 g šećera
sok od 1/2 manjeg limuna
1 kašika arome vanile
1/2 kašičice cimeta
1 kesica džem fix extra 2:1
Sve sastojke staviti u dublju šerpu i kuvati pola sata, često mešajući. Po potrebi i želji varjačom gnječiti voće. Sipati u oprane i sterilisane vruće tegle. Odmah zatvoriti i pustiti da se ohladi. Ako ne volite koštičice voća procedite džem pre sipanja u tegle.
Verzija za štampu
Isprobala Irena , Branka, Maja