Recept za ovu poznatu tortu sam našala u knjizi Dr Oetker Torte iz 86 godine, čini mi se. Vidim da sada na sajtu imaju neki sasvim drugi recept, a recepata koji kruže kao varijacija na temu je mnogo, mnogo...Količina čokolade i fotografija na naslovnoj strani su ono sto me nateralo da isprobam baš ovu verziju....Iako je u poslednje vreme bilo pregrst praznika za koje sam mogla poslužim ovu tortu odlučila sam da sebe za rodjendan, koji se ugnjezdio izmedju praznika, počastim istom. Oduševio me je ukus slatke pavlake sa čokoladom! Savrsenstvo.
I rodjendan i torta su već poodavno prosli...
Za tortu je potreban žele ili kako je tačno pisalo u knjizi drhtalica od ribizla, koju ja nisam imala, a nisam našla ni da kupim, a nije bilo ni marmelade od ribizla. U zamrzivaču sam pronašla kupine koje su isto kiselkaste pa sam rešila da sam napravim neku vrstu želea. Recep za žele je na kraju posta.
Biskvit:
4 žumanca
4 kašike tople vode
125 g šećera
1 vanil šećer
4 belanca
100 g mekog brašna
30 g kakaa
100 g gustina
9 g (3 ravne kaisikice) praška za pecivo
Sok od višanja za namakanje biskvita
četiri žumanca sa četiri kašike tople vode penasto mutimo, dodamo 2/3 od ukupne količine šećera i vanil šećer. Mutimo dok ne nastane gusta pena. Ulupamo sneg od 4 belanceta i preostale količine šećera pa ga sjedninimo sa masom od žumanaca. U drugoj posudi sjedinimo brašno, kakao, gustin i prašak za pecivo. Suve sastojke prosejemo na smesu od jaja i lagano umutimo (prvi sepen na mikseru). Sipamo u kalup za tortu koji smo namazali margarinom i pečemo na 180 stepeni 30 minuta. Proverimo štapićem da li je biskvit pečen pre nego što ga izvadimo.
Za nadev:
700 ml slatke pavlake
300 g gorke čokolade
500 g konzerviranih višanja (jedna tegla kompota od višanja)
40 g gustina
1 kašika šećera
2 kašike trešnjevače
3 kašike želea od ribizla (u mom slučaju želea od kupina)
Malo mlake vode
U dublju posudu/loncu izlomimo čokoladu i prelijemo je slatkom pavlakom, stavimo na tihu vatru na šporet i pustimo da provri i da malo vri. Prespemo u ciniju i ostavimo da se dobro ohladi, po mogućnosti da prenoći. Procedimo višnje i odvojimo 250 ml soka (ako treba doliti vode) i stavimo na šporet da provri. Gustin izmešamo sa 4 kašike soka (od onih 250 ml) i dodamo provrelom soku i sačekamo da još jednom provri pa dodamo višnje. Umesamo kašiku šećera i 2 kašike trešnjevače i ostavimo da se ohladi.
Biskvit podelimo na tri dela.
Poprskati svaki list sa malo soka od višanja.
Na tanjir za posluživanje stavimo jedan list biskvita i stavimo obruč od kalupa za tortu.
3 kašike želea od kupina/ribizla pomešamo sa 3 ili 4 kašike vode (ako je potrebno ugrejati žele sa vodom kratko u mikrotalsnoj i dobro promešati; ne brinite ako je malo tečnije, višak će upiti biskvit i tako biti još ukusniji) pa time premažemo donji list torte, na koji stavimo srednji list i premažemo ga smesom od višanja. Slatku pavlaku sa čokoladom ulupamo mikserom. 5 kašika te smese premažemo preko smese od višanja a preko stavimo treci list biskvita. Ostatkom čokoladne smese premažemo celu tortu i ukrasimo po želji.
Žele od kupina
180 g kupina
180 g šećera
sok od 1/2 limuna
1/2 kesice želatina + voda za pripremu (prema upustvu sa kesice)
Kupine staviti u šerpicu pa preko njih dodati šećer. Kuvati sve dok se kupine fino ne raskuvaju. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi 3-4 minuta, pa dodati pripremljen želatin. Pre nego što masa počne da želira procediti kroz gustu cedku da bi se rešili koštica. Ostaviti u frižideru da se stegne i dobro rashladi.
Verzija za stampu