Ovaj recept isprobavamo ovog meseca u igri za food blogere Kuvarijacije, Mihaela ih je prva pravila. Ona je napisala da im ne treba dugacak uvod, i uprkost sebi samoj i toj cinjenici ipak cu malo oduziti uvod, sa dve stvari.
Prvo, pravljenje ovakvih poslstica je za mene novost. Kada pogledam sastojke i shvatim koliko je to slatko najradije bih, po obicaju, odustala. Prosto te secerne bombe su za mene prejake i preslatke i uvek sam ih izbegavala, i da ih pravim i da ih jedem. Sada nisam imala kud jer je zaista izazov praviti FererO, nije on makar ko, makar kakve kuglice, a drugo pocetkom meseca dragi nas je pocastio nekom slicnom kupovnom varijantom i izlanula sam se. I pravila sam.. Nisam bas zadovoljna izgledom kuglica, nisam uspela da ih do kraja oblikujem. Napravila sam ih fino, vlaznim rukama sam oblikovala kuglice, zatim sam ih ostavila u frizider da se hlade. Sa cokoladom je vec bilo cikusa...rastopila sam cokoladu sa dodatkom ulja i stavila serpicu na krpu da bi bila nagnuta, toliko znam, pa sam pokusala sa hvataljkama da ih mocim, deformisale su se previse, onda sam ih stavljala na malu viljuskicu i tako potapala u cokoladu. Manje su se deformisale, ali ipak jesu. Vratila sam ih u frizider i poicela sa vecernjim ritualom sa Teom, vecera, jos malo igranja pa kupanje i mleko i onda skakanje po krevecu dok ne zaspi. Ostavila sam je pre nego sto je zaspala i pocela da pripremam fotografisanje. Odmah sam primetila da se cokolada nije stvrdlastvrdla, al da je ok. Trebalo je jos da cekam ali nisam mogla, zelela sam da zavrsim i odem u krpe. Stavljanje kuglica u korpice me je namucilo, te sa hvataljkama cu, te sa nozem pa sa spatulom za torte i tako u krug....izmorih se, nadala sam se da ce biti lepse...okrugle.
Druga stvar, u duhu ovih otkrivanja i priznavanja, zelim da otkrijem jednu svoju manu. Kada treba da napisem uvod sto me muka snadje. Znojim se, kuckam gluposti i nemam pojma sta da napisem. Nije da nisam pricalaica; jesam, kada bismo pile kafu i caskale uzivo verovatno bih mela bez prestanka, pod predpostavkom da se ne vidimo prvi put. Ovako em imam blokadu, em mislim da je ono sto hocu da kazem dosadno i bezveze i da nikog zivog ta naklapanja ne zanimaju. Pa zbrzam, da sto pre pobegnem od uvoda.
Trudicu se da to ispravim....
Evo Mihaelinog recepta:
Potrebno:
100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle (ja sam koristila crunch verziju krema)
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati. Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.
Verzija za stampu