May 30, 2011

Rolat od spanaća /Spinach Roll


Please, scroll down for English
 
U majskom krugu Kuvarijacija, igre za food blogere, koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes isprobavali smo Jelenin Rolat od spanaća. Rolat je jako ukusan i vrlo dekorativan, odličan za neki party ili kao predjelo ručku, najiskrenija da budem nama je poslužio kao večera/doručak. Jednajedina stvar koju bih promenila je postupak filovanja, pomešla bih sir sa šampinjonima i šunkicom i onda rolovala, mislim da bi mi se tako bolje povezalo sve. Svakao ću rolat ponovo praviti pa ću probati i tako. Hvala Jeleni (i njenoj mami) na ovom lepom receptu.



Sastojci:

 4 žumanca
180 g pavlake
150 g brasna
420 g spanaća
4 belanca
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo

Fil:

450 g feta sira
500 g krem sira
300 g šampinjona
200 g praške šunke



Na pari skuvati opran i oćišćen spanać, pa ga ostaviti u cediljki da se dobro iscedi. Kasnije ga treba jos iscediti rukama, potrebno je da se voda maksimalno ocedi da bi pecenje rolata uspelo. Otprilike jednu kašiku spanaća odvojiti sa strane, za dekoraciju. Umutiti mikserom pavlaku, žumanca i spanać. U drugoj posudi napraviti sneg od belanaca. Izmesašati brašno, prašak za pecivo i so, pa naizmenično dodavati smesi od spanaća. Pleh obložiti papirom za pečenje, zatim usuti smesu za rolat. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečen rolat prevrnuti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje pa urolati i ostaviti da se ohladi. Šaminjone isečene na listiće ispržiti u tiganju na malo ulja, pa ih procediti. Feta sir i krem sir izraditi mikserom pa od te smese odvaditi 5 punih kašika za dekoraciju. Prašku šunku iseci na komadiće.Odmotati rolat pa filovati duz duze strane, namazati sirom tako da poslednja trecina rolata bude nafilovana u tanjem sloju, pa posuti sampinjonima i praskom sunkom. Uviti rolat pritiskajuci da se fil ujednaceno rasporedi. Od sira odvojenog za premazivanje rolata dve kasike izmiksirati sa kasikom skuvanog spanaca. Rolat prvo premazati sirom pa na vrh staviti sir pomesan sa spanacem. Ostaviti u frizideru najmanje sat vremena pre sluzenja.

Verzija za štampu


Spinach Roll

Ingredients:

4 egg yolks
180 g sour cream
150 g flour
420 g spinach
4 egg whites
1 teaspoon salt
1 baking powder

Filling:

450 g feta cheese
500 g cream cheese
300 g button mushrooms
200 g ham

Wash and clean spinach, then cook. Drain well and let cool completely. Take the spinach into your hands and squeeze well making sure all the excess water is drained. One tablespoon of spinach separated for decoration. With a electric mixer incorporate egg yolks, spinach and sour cream. Mix the egg whites until stiff. Sift together flour, baking powder and salt. Add egg whites and yolks dry ingredients gradually, mix with mixer set to the lowest speed. Preheat the oven to 180 °C. Line the oven tray 32x36cm with baking paper and place the dough onto it. Bake it for 20 minutes. Take a cloth kitchen napkin and run it under cold water, squeeze well to get rid of the excess water. Place the napkin on the work and take the still hot baked dough and flip it over onto the napkin. Peel away the baking paper. Roll the hot dough along the longer side into a roll and keep covered in a wet cloth until it cools completely. Sliced button mushrooms fry in a pan. Then drain of the excess liquid.  Mix the feta cheese and cream cheese and place aside 5 tablespoons for covering of the roll. Cut ham into pieces. Open the layer along the long side and place cheese on top of it, place the ham and the mushrooms, but as you move up to the top place less and less. Roll the layer tightly pressing with your hands along the roll as you go. From the cheese separate for the coating two tablespoons mix with spoon of spinach. Cower the Spinach Roll with cheese then put on the top spinach and cheese.
Pin It Now!

May 23, 2011

Torta sa jagodama i belom cokoladom / Strawberries and White chocolate cake


Please, scroll down for English

Mislim da je stvarno doslo vreme da nadoknadim zaostatak slatkisa u ondnosu na slana jela na blogu. Sta znam, vise sam tip za nesto konkretno nego za deserte, oduvek je to tako. Posto je pocela sezona voca, a pre svega bobicastog i jagodicastog voca deserte ne mogu da izbacim iz glave...Samo kombinujem i smisljam sta bih mogla. Pocinjem sa ovom kombinacijom bele cokolade i jagoda.



Biskvit
Sastojci:

3 jaja
60 g brasna
20 g gustina
60 g secera
1 kasika vode
2 kasicice arome vanile
3 g praska za pecivo



Odvojiti zumanca od belanca. U zumanca dodati secer, vodu i aromu vanile i mutiti 3-4 minuta. Od belanca napraviti cvrst sneg. Brasno, gustin i prasak za pecivo prosejati zajedno. Dodavati smesi od zumanaca postepeno belanca i suve sastojke muteci mikserom podesenim na najmanju brzinu.Sipati smesu u kalup za torte precnika 26 cm, postavljen papirom za pecenje i stranica premazanih margarinom . Peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta proveravajuci cackalicom kada je biskvit gotov. Nakon pecenja ostaviti ga da se potpuno ohladi.



Fil od jagoda
Sastojci:

2 zumanca
80 g secera
100 ml mleka
125 g krem sira
200 ml slatke pavlake
600 g jagoda
1 kesica zelatina + 5 kasika hladne vode

Jagode oprati i ocediti od viska vode. 300 g izblendirati sa 100 ml mleka a 300 g sitno iseckati. Na pari skuvati zumanca sa secerom, pa im dodati izblendirane jagode sa mlekom. Kuvati jos 2-3 minuta. Kada se malo prohladi dodati unapred pripremljen (prema uputstvu sa kesice) zelatin. Ostaviti da se hladi. Krem sir izraditi mikserom pa mu dodati slatku pavlaku pa miksirati dok ne dobijete cvrstu kremu. Kada smesa od jagoda i zumanca pocne da zelira spojti je sa kremom od slatke pavlake i krem sira i preostalim jagodama polako mesajuci kasikom. Biskvit staviti na tanjir, po zelji ga poprskati vocnim sokom, pa staviti obruc od kalupa za tortu. Sipati kremu od jagoda preko biskvita i ostaviti da se sve hladi u frizideru preko noci.






Fil od bele cokolade
Sastojci:

2 zumanca
60 g secera
2 vanil secera
100 ml mleka
300 ml slatke pavlake
100 g bele cokolade
125 g krem sira
1 kesica zelatina + 5 kasika hladne vode

Na pari skuvati zumanca sa secerom i vanil secerom pa im dodati rastopljenu belu cokoladu i mleko.  Kuvati jos 2-3 minuta. Ostaviti sa strane da se malo prohladi pa dodati unapred pripremljen (prema uputstvu sa kesice) zelatin. Krem sir izraditi mikserom pa mu dodati slatku pavlaku pa miksirati dok ne dobijete cvrstu kremu.Kada krema od zumanaca i bele cokolade pocne da zelira spojiti je sa ulupanom slatkom pavlakom i ostaviti je da se hladi preko noci u frizideru.

Sastavljane i ukrasavanje torte:

cca 100 g jagoda
80 g bele cokolade

Kremu od bele cokolade dobro izraditi mikserom. Obruc pazljivo skinuti sa biskvita i kreme od jagoda. Staviti 2/3 krema od bele cokolade preko kreme od jagoda pa sa ostatkom premazati ivice, zagladiti. Ostaviti u frizideru da se hladi bar 1 sat. Belu cokoladu naribati a jagode oprati i iseci na cetvrtine, zatim ih rasporediti po torti. Cokoladom ukrasiti stranice torte a ostatak posuti po jagodama.


Verzija za stampu


 Strawberries and White chocolate Cake

 Cake
 Ingredients:

 3 eggs, separated
 60 g flour
 20 g cake flour
 60 g sugar
 1 tbsp. water
 2 tsp. vanilla extract
 3 g baking powder

  Preheat the oven to 180°C. Line a 26cm cake tin with parchment paper.
 Beat egg yolks, sugar, water and vanilla extract using a mixer, for 3-4 minutes.  Mix the egg whites  until stiff.  Sift together flour, cake flour and baking powder. Add egg whites and yolks dry  ingredients  gradually, mix with mixer set to the lowest speed. Pour the mixture into a the cake tin .Put  in preheated oven and bake for about 15-20 minutes, check with a wooden skewer. When the cake is done, cool it completely.

 Strawberries filing
 Ingredients:

 2 egg yolks
 80 g sugar
 100 ml milk
 125 g cream cheese
 200 ml whipping cream
 600 g strawberries
 1 sachet gelatin + 5 tbps cold water

 Wash strawberries and drain the water. Blend 300 g strawberries and 100ml milk in food processor.  Put egg yolks and sugar over double boiler and cook, then add strawberries with milk. Cook 2-3  minutes. When a little cool add in previously prepared (as directed on the bag) gelatin. Put aside to  chill. Beat cream cheese with mixer, add the whipping cream and beat until it thickens to a spreadable consistency. When a mixture of strawberries and yolks begin to thicken, fold in the whipped cream, add remaining strawberries and mix slowly with a spoon. Put the cake on a plate. If you wish, sprinkle some fruit juice, then surround it with a cake ring.  Spread the strawberries filling over the cake and leave it over night in refrigerator.

 White chocolate filing
  Ingredients:

 2 egg yolks
 60 g sugar
 2 vanilla sugar
 100 ml milk
 300 ml cream
 100 g white chocolate
 125 g cream cheese
 1 sachet gelatin + 5 tbps cold water

Put eggs yolks, sugar  and vanilla sugar  over double boiler and cook; add melted white chocolate and milk. Cook 2-3 minutes. When a little cool add in advance prepared (as directed on the bag) gelatin. . Beat cream cheese with mixer, add the whipping cream and beat until it thickens to a spreadable consistency. When a mixture of white chocolate and yolks begin to thicken fold in the whipped cream and live it over night in refrigerator.

 Assembly 

 About 100 g strawberries
 80 g white chocolate

 White chocolate filing beat well with mixer. Remove the cake ring from the cake and the Strawberries filing. Put 2 / 3 the White chocolate filing over the Strawberries filing and the rest of the coated edge, smooth. Leave in fridge to cool for at least 1 hour.  Grate white chocolate, wash some strawberries and cut into quarters and then arrange them on the cake. Decorate the edges with white chocolate and the sprinkle the rest of it on strawberries.


Pin It Now!

May 17, 2011

Rol viršle / Roll hot dogs

  
Please, scroll down for English 

Evo jos jednog recepta na temu piva koje je tema za Ajme, koliko nas je igre koju je pokrenula Snjezana a domacica nam je Ana. Iskrena da budem, nisam bas neki preterani ljubitelj virsli, ali sada sam pomislila da bi to bila zaista dobra kombinacija. Pivo u testu i virsle, mozda i poneka casa piva uz to. Testo je je jako ukusno i lako se radi sa njim. U receptu stoji da bi trebalo premesiti dva tri puta na svakih 15 minuta, sto moze a i ne mora. To sam videla u nekom maminom receptu i zelela sam da probam i taj postupak. I dobar je. Testo je vazdusasto i meko i lako. A virsle su se savrseno uklopile.




Rol viršle

Sastojci:

850 g brašna tip 500
400 ml mleka
100 ml svetlog piva
100 ml suncokretovog ulja
100 ml devičanskog maslinovog ulja
50 g kvasca
2 žumanca
1 kašicica šećera
2 kasičice soli
1 kg viršli

Za premazivanje:

1 belance
1 kašika mleka
susam, lan, kim



Razmutiti kvasac sa decilitrom mlakog mleka i jednom kašičicom šećera i jednom kašikom brašna. Ostaviti sa strane da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati so, žumanca, ulje, pivo i preostalo mleko. Na kraju dodati aktiviran kvasac i zamesiti meko i elasticno testo. Podeliti testo na 6 loptica i ostaviti da se odmara 15 minuta, pa premesiti rukama namazanim uljem. Isti postupak ponoviti dva ili tri puta. Svaku loptu razvući na pravougaonik veličine 20x30, pa napraviti trake 3x20 (dužu stranu podeliti na 10 delova). Viršle oljuštiti pa podeliti na tri dela. Jedan komad viršle staviti na traku malo iznad početka pa testo uvijajte spiralno, zarolati po radnoj površini,  da bi se ivice zalepile, spojti krajeve. Ostaviti pola sata u plehu da testo naraste pa ga premazati belancem ramućenim sa kašikom mleka. Pospiti lanom, susamom i kimom. Peći na 200 stepeni 20 minuta.

Verzija za stampu



 Ingredients:

  850 g flour type 500
  400 ml milk
  100 ml light beer
  100 ml sunflower oil
  100 ml virgin olive oil (domestic)
  50 g fresh yeast
  2 egg yolks
  1tsp sugar
  2 tsp salt
  800 g hot dogs

  For the coating:

  1 egg white
  1 tbsp milk
  sesame seeds, flax seeds, caraway

 Stir the yeast with 100 ml lukewarm milk, one teaspoon of sugar,
 one tablespoon of flour. Set aside at a room temperature, to let the
 yeast activate. In the bowl to knead sift flour, add salt, egg
  yolks, oil, beer and remaining milk. Finally, add activated yeast and
 knead smooth and elastic dough. Divide dough into 6 balls and let it
  rest for 15 minutes, then knead by hand smeared with oil. Repeat the
  same procedure two or three times. Stretch every ball in a rectangle
 the size of 20x30, 3x20  (long side split into 10
 parts). Peel and divide hot dogs into three parts. Place one piece of
 hot dog on the bar just above the start and one-thirds of spiral and
 twist dough. Roll up. Leave for half an hour in the baking pan so it can grow. Lightly beat the egg   white with a tablespoon of milk, then brush the top of each roll with the mixture and sprinkle with  flax seeds, sesame seeds and cumin. Bake at 200 degrees 20 minutes, until golden color.

Pin It Now!

May 14, 2011

Svinjsko pecenje sa pivom i mlincima



Pivo kao zadata namernica za ovaj krug u igrici Ajme koliko nas je, koju je osmislila Snjezana a domacica nam je Ana, moralo je biti ukombinovano sa nekim svinjskim mesom, savrseno se slazu i dopunjujuVrat je mozda malo masniji al to mesu daje potrebnu mekocu i socnost a masnije delove jednostavno preskocite dok jedete. Naravno mozete uzeti i but, ako bas zelite.  Mlince sam jela ranije ali ih nisam nikada pravila, u razmisljanju sta bih mogla da ukombinujem sa ovim pecenjem osim dosadnog krompira setim se Aninih mlinaca i eto resenja.... u buduce cu ih praviti ceste, a mozda se namolim pa napravim i  domace.



Sastojci:

1 kg svinjskog vrata
10 čenova belog luka
1 kašika senfa
2 dl piva
2 dl supe
1 kašičica kima
so, biber, vegeta

1 pakovanje mlinaca
1 l supe



Meso na nekoliko mesta zaseći nožem pa natrljati solju, vegetom, biberom i kimom kao i sa 5 čenova česnjaka protisnutih kroz presu, premazati senfom. Ostaviti u frižideru da se marinira preko noći. U velikom tiganju zagrejati ulje pa sa obe strane pržiti meso dok se ne uhvati korica. Meso i ulje na kome se peklo prebaciti u vatrostalnu posudu doliti supu i prestalih 5 čenova belog luka, zgnječenih. Staviti u rernu zagrejanu na 250 stepeni, kada supa provri dosuti pivo i smanjiti rernu na 220 stepeni. Često prelivati i okretati da se ravnomerno zaperče sa svih strana. Peći sat, sat i 30 minuta.

Mlince preliti sa litrom supe i ostaviti oko 5 minuta da upiju tečnost, vodeći računa da se ne raskašaju previse. Cediljku staviti u neku posudu pa procediti mlince.

Kada je meso pečeno izvaditi ga na dasku, soku od pecenja dodati 1 dl supe, pa staviti mlince i sve dobro promešati ,  zapeći u rerni, 5-10 minuta. Meso tanko iseći i posluziti sa mlincima.

Verzija za stampu
Pin It Now!

May 9, 2011

Skuša u foliji i salata od krompira, cvekle i rena



Skusa i ne spada u neku klasu ribe al je dostupa i pristupacna i rado je jedem. Kada se mirodjija ovog proleca pojavila na pijaci cesto sam je kupovala pa je zavrsavala u raznoraznim jelima, tako sam prvi put i probala da ukombinujem skusu i mirodjiju i bila sam odusevljena rezultatima, ovo je drugi put da pravim, a i salata je cist eksperiment...



Skuša u foliji

Sastojci:

4 skuše
1,5 veza mirodjije
4 dl pavlake
8 čenova belog luka
4 grančice peršuna
2 dl belog vina
so, biber
maslinovo ulje




Očistiti skuse i ostaviti ih na dasci da se ocede od vode, pa ih obrisati kuhinjskim ubrusima. Dobro ih posoliti. Ocepiti po jedan dugačak komad folije za svaku ribu, sipajti na svaki po malo ulja pa staviti skuše. Mirodjiju oprati i odvojti za svaku ribu po dve grančice, jednu staviti u skušu a drugu sastrane, pa pored mirodjije dodati po jednu grancicu peršuna i po dva zgnječena čena belog luka. Preliti sa još malo maslinovog ulja pa od folije napraviti paketić ( ribu staviti bliže sredini folije, pa prebaciti drugu polovinu preko ribe i poravnati krajeve, presaviti svaku stranu dva-tri puta vodeći računa da bude čvrsto da sokovi ne mogu da iscure) ostavljajući jednu stranu otvorenu, sipajti tu 0.5 dl vina pa zatvoriti i malo izdici ćoškove. Staviti u pleh i peći na 220 stepeni oko 10-15 minuta. Preostalu mirodjiju iseckati i pomašati sa pavlakom. Nakon isteka vremena izvaditi pleh iz rerne i pažljivo po sredini pocepajti paketić  vodeci računa da ne curi sok od pečenja. Na svaku ribu staviti pavlaku sa mirodjijom i vratiti u rernu i peći dok  ne porumeni.



Salata od krompira, cvekle i rena

Sastojci:

400 g malih cvekli
500 g krompira


Preliv:

1 dl maslinovog ulja
1 kašika rena  (konzerviranog)
sok od 1/2 limuna
kašika seckanog peršuna
so i sveze samleven biber
4-5 čenova belog luka

Krompir i cveklu, odvojeno, skuvati na pari, ili u vodi. Beli luk sa ljuskom zamotati u foliju i  peći zajedno sa skušama.. Kada se malo ohladi istisnuti luk iz opne i dodati ga prelivu. Ostaviti krompir i cveklu da se ohlade, pa ih iseći na kolutove. U manju činiju staviti sastojke za preliv i dobro ih izmutiti viljuškom. U činiju za salatu redjati naizmenično deo krompira deo  cvekle pa preliliti sa nešto preliva, pa tako dok se ne iskoriste svi sastojci. Ostaviti u frizideru da se ohladi.

Verzija za stampu
Pin It Now!

May 5, 2011

Korpice od pirincanog brasna i pistacija sa salatom od piletine



Odmah na pocetku moram da se se zahvalim Oliveri na svim savetima oko pirinacnog brasna a i ostalim, kao i na svim divnim receptima sa namernicama koje nama nisu bas bliske.  Moja dilema je bila da li homemade pirincano barsno ili kupovno, a i kako sta. Samlela sam obican pirinac u seckalici i dobila nesto vise kao griz a ne bas brasno, verovatno je trebalo duze da meljem; na kraju sam se ipak odlucila da kupim brasno, prvenstveno jer su ove korpice bile uskrsnji poklon, pa nije bilo smisla da preterano eksperimentisem a takodje nisam mogla sebi da priustim nesupeh. Da, da, trebalo je da pravim onda nesto provereno....ali. No, na kraju je sve bilo odlicno.
Od ove kolicine sastojaka dobiju se 24 korpice i punoo salate, i u sustini je ovo dupla mera. Malo sam se zasitila salata sa prelivima koji sadrze majonez i pavlaku, pa sam ih izbacila. Dinstala sam i pekla sastojke umesto kuvanja jer sam smatrala da ce imati mnogo lepsi ukus tako, i mislim da nisam pogresila. Cini mi se da bi ovo proslo sasvim lepo i kao topla salata, kako vam odgovara.



Korpice
Sastojci:


200g brasna
200g pirincanog brasna
100g margarina
1 dl pavlake
4 kasike ledene vode (ili vise ako je potrebno)
saka ociscenih pistaca cca 20 g
ravna ksicica soli



Pistace zdrobimo oklagijom, vodeci racuna da nam komadici ne budu ni preveliki, da se testo ne bi kidalo, a opet ni previse sitni jer bi se stopili sa ostalim sastojcima. Pomesamo u posudi za mesenje obe vrste brasna i so, dodamo margarin iseckan na listice i pavlaku. Sjedinimo sve sastojke pa postepeno dodajemo vodu. Na kraju dodamo pistace i premesimo sve jos jednom. Ostaviti u fizideru najmanje pola sata. Podeliti testo na dva dela, jedan ostaviti da se i dalje hladi a drugi razvuci izmedju dva komada providne folije, pa vaditi vecom casom krugove. Moja casa nije bila dovoljno velika da bi se oblozio ceo otvor u plehu za maifine pa sam ja dodatno oklagijom jos malo rastanjila testo i povecala precnik.  Rasporediti krugove u podmazan pleh za mafine izbuskati viljuskom pa peci na 180 stepeni 15-20 minuta. Ponoviti postupak sa drugom polovinom testa.



Salata od piletine:

600 g pileceg filea
200 g sargarepe ( 4 komada)
300 g sitnih sampinjona
25 g celera
70 g pistacija + za posip
1 kasika seckanog persuna
3-4 kasike maslinovog ulja
so

Preliv:

1 dl maslinovog ulja
1 kasicica senfa
1 kasika limunovog soka
1 cen belog luka
sveze mleveni biber, mala kasicica, ili prema ukusu




Meso iseckati na male trakice/komadice pa ga brzo prziti na vrelom ulju vodeci racuna da se dobro ispece; staviti u ciniju za salatu. Oprane i osusene sapinjone iseci na cetvrtine ili osmine uzavisnosti od velicine, ako je potrebno dodati jos ulja u tiganj u kome smo przili meso pa isprziti sampinjone; staviti u ciniju. Sargarepu i celer iseckati na prutice (zilijen) pa i njih prodinstati, nekoliko minuta dok malo ne odmeknu zatim i njih staviti u ciniju. Ostaviti da se sve ohladi do sobne temperature. Za to vreme sve sastojke za preliv staviti u ciniju s` tim  sto beli luk treba propasirati, pa sve umutiti viljuskom. U ohladjene sastojke dodati pistace, ja sam ih stavila u krpu pa zdrobila mada ih mozete i seckati, dodati preliv, dobro promesati i ostaviti u frizideru bar jedan sat. Pre posluzivanja proveriti da li treba dodati malo ulja, da ne bude sve pre suvo. Rasporediti salatu u korice, posuti pistacima.


Verzija za stampu
Pin It Now!